Hirdetés
Hirdetés

Öregotthont bírságoltak a fogyasztóvédők – frissítve

Öregotthont bírságoltak a fogyasztóvédők – frissítve Kovászna megye

Sepsiszentgyörgyi öregotthont bírságolt 10 ezer lejre a  Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal – adta hírül a hatóság Facebook-oldalán. Az ügyben állást foglalt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat is, ugyanis az intézmény a Szociális Igazgatóság alárendeltségébe tartozik.

Hirdetés
Hirdetés

Az idősek otthonául szolgáló megyeszékhelyi Zathureczky Berta Központban a fogyasztóvédők egyebek mellett lejárt szavatossági idejű élelmiszereket (margarint, babérlevelet, kaprot), lepattogzott zománcú konyhaedényeket, rozsdás konyhai reszelőt, törött nyelű fakanalat és késeket, a hűtőszekrényen elszakadt ajtótömítést találtak. Emellett a tejtermékek mellett gyógyszereket, inzulint és Covid-gyorsteszteket tároltak a hűtőszekrényekben, két fürdőszobában a beázott mennyezetről lepattogzott a vakolat, továbbá a heti menüben nem volt feltüntetve az élelmiszerekben található allergének listája.

„Az említett mulasztások a felhasználók egészségét és biztonságát sodorták veszélybe” – olvasható a hatóság közösségi oldalán megosztott közleményben. Ugyanott megjegyzik, hogy a pénzbírság mellett nem rendelték el az intézmény tevékenységének ideiglenes felfüggesztését, mivel az észlelt rendellenességeket az ellenőrzés lejártáig orvosolták az illetékesek.

“Az intézményben nemrég lejárt babérlevélért, kaporért, margarinért, lekopott zománcú edényekért, fakanalakért, valamint a hűtőszekrényben, az élelmiszerektől elzárt külön reteszben tárolt Covid-tesztek, inzulinok miatt büntettek. A heti menü esetében a napi menük mellett nem úgy voltak feltüntetve az allergén anyagok és a felhasznált fagyasztott termékek, ahogy azt a fogyasztóvédelem elvárta. Ami a két lakrészt illeti, nem hullott a mennyezetből a vakolat, ahogy a közösségi médiában tévesen megjelent, hanem egy csőtörés következtében áztak be a falak, ezeket a problémákat még az ellenőrzés ideje alatt megoldották. A büntetés okai természetesen nem befolyásolják az intézményben zajló tevékenységeket, a munkatársak továbbra is odafigyelnek arra, hogy a lakók kényelmesen, biztonságban, otthonosan érezzék magukat. Az otthon lakói továbbra se szenvednek hiányt semmiben, hiszen Sepsiszentgyörgy Önkormányzata továbbra is mindent biztosít, ahogy azt eddig is tette, az alárendeltségébe tartozó intézmény számára” – olvasható a városháza közleményében. 

Fotó: Zathureczky Berta Öregotthon

Klárik Mária, az öregotthon igazgatója túlzásnak tartja a 10 ezer lejes büntetést a problémák mértékéhez képest, és úgy véli, “ha itt nincsenek rendben a dolgok, akkor az országban sehol sincsenek”, és kiemelte az öregotthon lakóinak pozitív megítélését az intézményben nyújtott szolgáltatásokról. Továbbá az igazgatónő meghívta a sajtó munkatársait egy terepszemlére, felajánlva, hogy körbevezeti őket, és bemutatja az otthon által nyújtott szolgáltatásokat is.

 

Fotók: Facebook / Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2023. február 27., 19:49
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Jó az önbizalom, de nem gondolja komolyan ,hogy a sepsiszentgyörgyi öregotthon etalon. Több szerénység, kevesebb szökdösés, máshol az ilyenért lecseréli az önkormányzat a felelőst. Megnézhetné a tisztelt vezetés a marosvásárhelyi öregotthonokat például.

 • User
  Dátum: 2023. február 27., 21:08
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Mivel ma-holnap én is oda kerülök, szeretném tudni, hogy miből áll az egy személyre eső költségvetés, hogy majd 4000 lej a “havidíj” ? Ebből az összegből , ami minálunk egy jó havi fizetésnek számit és amennyiből családok éldegélnek, milyen költségeket igényel egy “müködőképes” öregember , öregasszony aki keveset eszik, nincsenek költséges igényei amit az intézmény bíztosít (cigaretta, “pia”, szerencsejátékra zsebpénz) , fizette a betegbíztosítást egy életen keresztűl és az öregotthon nem nyújt “hospis” szolgáltatást ? Amúgy csak kíváncsiak vagyunk ,mi hetvenen túliak, hogy ne aggódjunk a ránk váró boldogabb jövőért. Türelmetlenűl várunk egy választ mivel nem sok az időnk a várakozásra. Tisztelettel : Pista bácsi

  • User
   Dátum: 2023. február 28., 9:11
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Az intézmény fenntartási költségeire is kell gondolni. A személyzet fizetése miből jön ki, az épület karbantartása, számlák fizetése a bevételből van. Sokba kerül, de ha szállodába megy ott csak a reggeli van esetleg az árban foglalva és mennyit fizet egy éjszakáért? 150 lej minimum, de lehet az még 300 lej is.

  • User
   Dátum: 2023. február 28., 9:38
   ÉRTÉKELÉS: 3

   Persze hogy nem jár le…nem is azt írja a tasakon hogy xy ideig fogyasztható ,hanem azt ,hogy ‘minőségét megörzi ×y ideig’.Romlott szárított kaprot meg babérlevelet nem láttam…de hogy az ízúk már más ,az biztos…a bab.levél például keserű.

 • User
  Dátum: 2023. február 28., 10:48
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Egy-két bőszmagyar már ezt is kiforgatja, pl. a “legolvasottabb” napilap komment szekciójában, ahol már a fogyasztóvédők főnöke a hibás, hogy is mert büntetni…Emlékszem, hasonló volt a helyzet, amikor az első udmr-s miniszterek kezdtek a hororgra kerülni, akkor az volt az álláspont, hogy a “mieink” nem lehetnek korruptak. 🙂

 • User
  Dátum: 2023. február 28., 11:56
  ÉRTÉKELÉS: 14

  A szálloda az szálloda ,az öregotthon az öregotthon…hogy lehet összehasonlítani ezeket…az egyik turisztikai intézmény a másik szociális intézmény.Tehát sehogy!

  • User
   Dátum: 2023. február 28., 18:27
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Egyik sem kötelező, otthon is lehet maradni. Mindkettő egy szolgáltatást nyújt, az egyik államilag támogatott, de ha többet akarnak nyújtani a beatlakóknak, mint az átlag romániai öregotthonok, akkor nyilván többe kerül. Ne higgye, hogy máshol a minőség nem kerül pénzbe.

 • User
  Dátum: 2023. február 28., 12:39
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A 4000 lej lesz még több is !!! Mivel egy átlagos nyugdíj ezt nem fedezi , az az üzenet a hozzátartozóknak , hogy : Fizessetek nyavalyások , ha nem vagytok képesek otthon a családban az öregjeitek gondját viselni !! 🤔😥

 • User
  Dátum: 2023. február 28., 18:37
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Tessék már elolvasni, hogy mi baja a babérlevélnek, s a kapornak, mert a határideje nem járhatott le, akkor sem, ha penészt szedett is össze. Ne etessenek hülyeségekkel!

 • User
  Dátum: 2023. február 28., 23:30
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A pénzt, azt ki kell fizetni,de hogy az öregekkel hogy bánnak,azt nem lehet igazán tudni. Eleinte nagyon kedvesek a hozzá tartozokkal,majd szerre letiltják a látogatást sőt még a telefonbeszélgetést is ellenzik például Lemhényben.

  • User
   Dátum: 2023. március 2., 10:38
   ÉRTÉKELÉS: 3

   A covid miatti vedelem, meg utanna “mas virusok” elleni vedekezes miatt, az intezmeny atalakult az oregotthonbol egy oregeket elszallasolo bortonne.
   En elhiszem, hogy bizonyos ovintezkedeseket be kell tartani, de azert azt hiszem, ezt egy jo kicsit tullicitaljak.
   A szemelyzetnek persze ez fekszik, mert kevesebb dolguk van ha az oregeket nem latogatjak…

 • User
  Dátum: 2023. március 1., 12:11
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Ne osszuk-szorozzuk a dolgokat,hogy mi hogyan romlik meg mi mennyi.Itt hanyagságról van szó ,átvették a ,merge şi aşa'(elmegy ez így es),kultúrát’ mert egy rátermett adminisztrációval ezek nem történhetnének meg.Egy komoly ,szigorú ügyintéző kellenne oda,mert a ,hírnév ‘gyorsan terjed ,de mivel nincs sok választék …ez van ezt kell szeretni…de kérdezni is lehetne ,de minek?Olyan lenne az eset mint a nyuszikás viccben,hogy a másik boltban
  csak 2 lej a banán itt meg 10.Na akkor menj és vegyél ott! -De ott nincs!Hát ez van.
  Ahogy tudom a 10 lejes banánért is sorban állnak.