Felhívás!

Orbaiszék kitesz magáért

Orbaiszék kitesz magáért Kovászna megye

Orbaiszéki Forgács Fesztivál név alatt hozza tető alá Kovászna város önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa azt a nagyszabású, értékmeg­őrző, szórakoztató és egyben turisztikai rendezvényt, amiből hosszú távon hagyományt teremtenének a fürdővárosban. A kezdeményezésről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Gyerő József kovásznai polgármester és Grüman Róbert megyetanács-alelnök.
Gyerő József elmondta: fontos a nemzeti értékeink megőrzése, azoké, amit őseinktől kaptunk. Ennek az örökségnek a része a népi kultúra elemei: a népviselet, a népdal, népszokás, amit nem csak megőrizni, de tovább adni is kell, ezért az orbaiszéki polgármestereknek kötelességük egy-egy téglát rakni ebbe az építménybe, ami a nemzeti értekeinket őrzi. Így a hagyományőrzés céljából, Kovászna Megye Tanácsának támogatásával tervezték el, hogy Orbaiszék városában, Kovászna központjában július 29-én, vasárnap 10 órától este 11-ig megtartják az Orbaiszéki Forgács Fesztivált.
– Felvettük a kapcsolatot azokkal a népi mesterekkel, akik Orbaiszéken hagyományos famegmunkálással foglalkoznak, pl. a kommandói favágók, a gelencei zsindelyesek, a kovásznai fafaragók, ácsok, kerekesek, és arra kértük őket, hogy a rendezvény keretében egy mesterség-bemutatót tartsanak, és mutassák meg, hogy milyen eszközökkel, metódusokkal szokták a fát megmunkálni, tehetségüket a faanyagba vinni – mondta Gyerő József.
A fesztivál kiegészítő programjaként gasztronómiai esemény is lesz, hisz már felvették a kapcsolatot azokkal a személyekkel, akik ízelítőt adnak majd az érdeklődőknek abból, hogy mennyire ízletesek is a székely konyha ízei. Mindezek mellett a program tovább színesítéseként a rendezvényen fellépnek az orbaiszéki fúvós zenekarok, néptáncegyüttesek, kovásznai diákok. A polgármester reméli, hogy a rendezvény lejártával, 29-én este mindenki elégedett lesz majd az első Orbaiszéki Forgács Fesztivállal.
Grüman Róbert megjegyezte, hogy a rendezvény mellett teljes mellszélességgel áll Kovászna Megye Tanácsa. A megyetanács-alelnök szerint kettős célja van a fesztiválnak: az egyik, hogy megmutassa Orbaiszék értékeit, hagyományait, segítse az orbaiszékiek identitástudatának erősítését. A másik pedig a turisztikai jelenlét, hiszen Kovászna az a város a megyében, ahol átlagosan 500 ezer vendégéjszakát töltenek egy évben a turisták, így a rendezvény fontos lesz olyan célból is, hogy megmutassa a székely hagyományokat a fürdővendégeknek, turistáknak. Hozzátette: a program bővítéseként két koncert is lesz, fellép majd a Transylmania zenekar, valamint a Bojtorján együttes. Grüman megjegyezte: reméli, hogy lesz igény a fesztiválra, és hagyományt lehet majd teremteni belőle. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.