Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Önállósult a Sapientia sepsiszentgyörgyi kara

Önállósult a Sapientia sepsiszentgyörgyi kara Kovászna megye

Minden formális feltétele teljesült annak, hogy a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja, ahol eddig a marosvásárhelyi karnak alárendelt szakok működtek, önállóvá váljon, kiegészülve az idén először indítandó sport- és edzőszakkal. Az egyetem szenátusának, illetve az alapítvány kuratóriumának májusi döntése után egy nemrég kibocsátott kormányhatározat is szentesíti ezt a státust, illetve meghatározza a 2022/2023-as tanév szerkezetét is – közölte Tonk Márton rektor a keddi sajtótájékoztatón, amelyen a Sapientia Alapítvány kuratóriumi elnöke, Kató Béla püspök, valamin az immár önállósult sepsiszentgyörgyi kar megbízott dékánja, Náhlik András professzor is részt vett.

Befejezettnek most sem mondható az intézményépítés, de a 23 évvel ezelőtt meghatározott stratégiának megfelelően mégis lezárult egy folyamat: akkor ugyanis arról döntöttek, hogy minden jelentős magyar lakossággal rendelkező megyeközpontban kart létesítenek, taglalta Tonk Márton. Így a kolozsvári, marosvásárhelyi, csíkszeredai, valamint – a társintézmény, a Partiumi Keresztény Egyetem révén – a nagyváradi kar megszervezése után az utolsó feladatot a sepsiszentgyörgyi kar (Facultatea de Științe ale Vieții si Sport) önállósítása jelentette.

Legfőbb célja pedig ennek a lépésnek az, hogy a helyi fiatalokat itthon tartsák, mindamellett a háromszéki tudományos, kulturális, közösségi életnek is szerves része kíván lenni az egyetem. Amint FC Barcelona több mint klub, háromszéki olvasatban pedig az OSK is több mint futball, a Sapientia Erdélyben is több mint egyetem – fogalmazott Kató Béla püspök. Az intézményrendszer kiterjesztéséért, a sepsiszentgyörgyi kar begyökereztetéséért folytatott küzdelem is a régió megerősítését szolgálja, utóbbi pedig agrár- és erdőmérnöki szakjaival éppen a helyi erőforrások, erdők, mezőgazdasági területek hasznosítását szolgálja.

 

A dékán kettős feladata

Június elejétől a sepsiszentgyörgyi kar dékánja dr. Náhlik András professzor, a soproni egyetem kolozsvári származású volt rektora, akit másfél éve már oktatóként is ismernek a helyi erdőmérnök-hallgatók. Elkötelezett az egyetemépítés mellett, Sopronból dékánként már korábban is segítette a szentgyörgyi erdőmérnöki képzés megszervezését.

Amint a sajtótájékoztatón felvázolta, arra törekszik, hogy helybéli oktatókkal erősítsék az oktatást, de ehhez tudományos vonalon is előre kell lépni, projekteket indítani, nemzetközi konferenciákon részt venni, ismeretségeket kötni, majd nemzetközi együttműködésekbe kapcsolódni, magas presztízsű tudományos lapokban publikálni. Hosszabb távon a szentgyörgyi kar végzettjeit integrálnák az oktatói karba, amihez viszont azoknak először mester- és doktorképzésben kell részt venniük, ebben is számíthatnak az anyaországi felsőoktatási intézmények partnerségére, illetve mindenben az Országos Erdészeti Egyesület anyagi és erkölcsi támogatására.

„A Sapientia mindig is kettős helyzetben volt, ezért is nehéz a dékán dolga: közösségi feladataink tekintetében a Sapientia megengedheti magának, sőt célja, hogy provinciális legyen, de a szakmaiság, tudományművelés tekintetében ez egyáltalán nem így van, ott a nemzetközi mezőny a mérce” – mondta Tonk Márton. És ha ez nem lenne elég, az is kihívás a szentgyörgyi kar számára, hogy a pécsi egyetemmel partnerségben működtetett szentgyörgyi szobrász- és festőművész-képzést is integrálja, de felmerült az is, hogy a Semmelweis Egyetem Pető András Karának illyefalvi konduktor-képzését is a Sapientia ernyője alá vonják – tette hozzá a rektor.

 

Két éven belül elkészül a campus

Ami a Sapientia Egyetem számára a Sepsiszentgyörgy csíkszeredai kijáratánál tervezett campust illeti, ősszel várhatóan megkezdődik az építkezés, és a tervek szerint két évet ölel fel, tehát 2025-ben már ott kezdhetik a tanévet a hallgatók – közölte kérdésre válaszolva Kató Béla. Első lépésben az oktatást szolgáló központi épületet és a bentlakást húzzák fel, hosszabb távon uszoda, sportcsarnok is épül a campusban. A kisebbségi oktatásnak határai vannak, ezért a campust 500 fős hallgatói létszámra tervezték.

Hirdetés
Hirdetés

A Sapientia szentgyörgyi karán ősszel induló szakokról a hónap vége felé tartandó sajtótájékoztatón számolnak be a vezetők, jelenleg még minden bizonytalan a tanügyi sztrájk miatt. Annyit már lehet tudni, hogy az új sportszakon 25 helyet hirdetnek meg, erre az előzetes felmérések szerint jelentős érdeklődés mutatkozik.

A sepsiszentgyörgyi karon jelenleg közel 120 hallgató tanul, minden kart egybevetve 2200 körül állapodott meg a hallgatói létszám, hosszú távon az erdélyi magyar egyetemisták bő egyharmada a Sapientián fog tanulni – hangzott el a sajtótájékoztatón. Az érdeklődők a mától aktív sepsi.sapientia.ro honlapon tudhatnak meg a szentgyörgyi kart illető  további részleteket.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. június 7., 7:41
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Kifejezetten jó hír. De arra kell vigyázni, hogy ne Magyarországnak termeljük a szürkeállományt. Volt jopár sapis kollégám , romanul egy mondatot sem tudtak elmondani leírni meg pláne. Ezeket nem árt nem elfelejteni.