Felhívás!

Oltások és dilemmák

Oltások és dilemmák Kovászna megye

Jelentős kimaradás, hiány, az oltási rend felborulása után Románia-szinten újraosztják a hatkomponensű (hexavalens) oltóanyagot. Részletekről, helyi adatokról a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság szakembereitől érdeklődtünk.

Megtudtuk, hogy az Egészségügyi Minisztérium a napokban kezdte el az újabb hatkomponensű oltóanyagok szétosztását (amely védettséget biztosít a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés, a B-típusú hepatitisz, a gyermekbénulás és a B-típusú Haemophilus influenza ellen), a születéseknek megfelelően a megyék között. Összesen 245 500 dózis jött be az országba, ebből Háromszék tervek szerint nagyobb mennyiséget kap majd, mint az előző leosztásnál, így az ebben a hónapban elmaradt kicsik megkaphatják az oltásokat, illetve pótolni is tudnak majd.

Az oltási kampány minden hónap utolsó hetében, jelen esetben 24–30. között zajlik majd. „Addig leosztják a megyéknek, mi pedig a háziorvosoknak küldjük ki, ők értesítik a szülőket. Fontos tudni, hogy aki értesítésre sem jelentkezik, azokat nem várjuk meg, nem tartogatjuk a dózisokat, így lemaradnak. Aki el van maradva, igyekezzen, menjen a háziorvoshoz, és jelezze, hiszen egyik dózisra sincs ráírva senki neve” – figyelmeztetnek az igazgatóság keretén ben dolgozó járványtani szakemberek.

Az illetékesek aggályukat is megfogalmazták, ugyanis az éppen zajló vakációs hangulat, szabadságok bezavarhatnak az oltási kampányba, amely során a 2, 4 és 11 hónapos csecsemők, illetve az oltóanyag hiánya miatt lemaradt gyermekek kapnak szurit. Ugyancsak fontos tudni, hogy azok a szülők, akik visszautasították az ingyenes oltást, illetve kicsinyük már betöltötte időközben a 2 évet, azok nem jogosultak az ingyenes oltóanyagra: ha a szülők időközben meggondolják magukat és jelentkeznek, akkor egy várólistára kerülnek, és más típusú oltásokat kapnak kicsinyeik, mivel a Haemophilus influenza antigén nem javasolt kétéves kor fölött. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.