Felhívás!

Kilövik?

Minden rendes újságíróképzésen tanítják, hogy ha egy politikus vagy polgármester jót tesz, az nem hír, mert azért választották meg. Ha téved, az viszont hír, mert nem végzi feladatát.

Hadd tegyünk most ez alól egy kivételt és gratuláljunk azoknak az önkormányzati vezetőknek, közbirtokossági elnököknek, intézmények képviselőinek, akik nem sajnálták az időt, és elmentek medveügyben Bukarestbe tüntetni. Jelenlétükkel nyomatékot adtak azon igényüknek, hogy a kormány ne akadályozza a törvény erejével a medvekérdés rendezését. Felvállalták választóiknak azt a kívánságát, hogy nem szeretnének a falu határában medvével küzdeni, hogy gyerekeiket úgy szeretnék óvodába, iskolába küldeni, hogy biztosak legyenek benne, hogy sem a főutcán, sem a felszegben nem találkoznak medvével.

A környezetvédelmi miniszter kissé talán váratlan engedményre volt hajlandó szerdán: aláírt egy rendeletet, amely a közmeghallgatás törvényes időtartamának lejárta után, országos szinten 175 medve kilövését engedélyezi. (Azóta „csak” egy embert támadott meg a medve Hargita megyében.)

Bár a „sötétzöld” szervezetek máris a medvefaj kipusztulását vizionálják, azt azért látni kell, hogy ez az országban élő medvéknek alig több mint egy százaléka, de a legsötétebb zöldek számítása szerint is alulmarad a három százaléknak.

Annak sem ártana utána nézni, hogy miként költötték el az Európai Uniótól kapott eurómilliókat azok a szervezetek, amelyek kétségbe vonják a vadászok számadatát, akik legalább 11-12 ezer medvéről beszélnek (a sötétzöldeknek csak 6.000 van). Hogy nem lehet megoldani, hogy ebben az országban, ahol ha egy félkilós zsebpincsi hozzákap a szomszéd ujjához, és kiderül, hogy nincs fülszáma, komoly büntetésre lehet számítani, ott az államnak fogalma sincs, hogy hány medve él az országban? Ennyi idő alatt hogy nem lehetett megoldani a medvék azonosítását, ha már ekkora problémát jelent a populáció nagysága? A medvetámadásért nem a tulajdonos, a román állam felelős? Vagy ez csak jogállamokban van így?

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. július 7., 20:26
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Erdely Andras, felretajekoztat. A 6ooo medvet az ICAS adja meg, az a kutatointezet amelynek vezetoje az az Ovidiu Ionescu akit a korupcioellenes ugyeszseg eppen ez miatt vizsgal. Es miert nem a vadaszok altal lekozolt 12000 medve a hivatalos adat, mert nevetseges, meg Ionescu ur is szegyenli. Ugyanakkor az sem vilagos hogy hogyan lesz a 12000-bol 6000, mi alapjan felezi meg a szamot. Ugyanakkor ne a zoldek penzere legyen kivancsi, ugyanis az unios, erre a celra szant penz, amelyet barmilyen szervezet lehivhat, akar vadasztarsasagok is, hanem azt firtassa hogy miert nem igyekeznek a vadasztarsasagok a problemat okozo medveket kiloni? De elmondom en, hisz amugy sem kepes egy kis oknyomozasra, mert ha a karokat okozo medvek eltunnek, mire alapoznak a hon ahitott “kvotajukat’? Es epp itt a baj hisz ez az allapot tokeletesen megfelel a vadaszoknak. Nincsen szukseg tudni hany medve el az orszagban, viszont annal nagyobb szukseg van hogy olyan vadasztarsasagokra melyek celja elsosorban a populaciok managementje, a vadkarok minimalizalasa, nem pedig az eszetlen lovoldozes, valamint a penzszerzes a gazdak hatan. Feltennek egy kerdest onnek, ha kovaszna megyeben evente van mondjuk 60 vadkar amelyet medvek okoznak, hol van a tobbi 1240 medve?

 • User
  Dátum: 2017. július 9., 8:35
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Mielőtt valaki aki újságírónak tartja magát, megír egy cikket, jó volna egy picit tájékozódjon. És mielőtt másokat sötétezne, talán a saját fejéből kellene kiűzze a sötétséget. Akkor talán megtudhatta volna, hogy a medvekilövési rendelet már több hete elő volt készítve a minisztériumban, csak aláírásra várt, magyarán nem a Bukarestben tüntető székely helyi politikusok érdeme. Csak Borboly imidzs-építő megmozdulása volt.