Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Olcsóbb lett a betonvas

Olcsóbb lett a betonvas Kovászna megye

Amíg az év első felében az építőanyagok ára a tavalyi szinthez viszonyítva is tovább emelkedett, a drágulás mértéke meghaladva a 60–100 százalékot, addig mostanra a trend megfordulni látszik, és bizonyos esetekben árcsökkenés tapasztalható.

Hirdetés
Hirdetés

A leglátványosabb árkorrekció a vastermékek esetében figyelhető meg. Korábban a vas ára átlagosan 4 lej/kg volt, az orosz–ukrán katonai konfliktus kitörését követően 8 lejre emelkedett, majd az elmúlt hónapokban visszatért a tavalyi szintre, azaz 3,6–4 lej körüli értékre. A szakemberek szerint erre több magyarázat is létezik.

Boér Lehel, a Depo barkácsáruház ügyvezetője valószínűnek tartja, hogy a háború okozta szervezetlenség, spekuláció után a nagy importőrök – hiszen a romániai építkezéseken használt vasanyag szinte teljes mértékben behozatalból származik – stabilizálták az árakat. Ugyanakkor meglátása szerint az árcsökkenéshez nagymértékben hozzájárult az is, hogy stabil az ellátás, nem alakult ki termékhiány a piacon.

Érdeklődésünkre több olyan terméket is említett, melyek ára a vasbeton árához hasonlóan az utóbbi hónapokban csökkenő tendenciát mutat. Ezek közül kiemeljük az építőiparban széles körben használt OSB-lapokat. Ez iránt a termék iránt Nyugat-Európában csökkent a kereslet, így a gyártók nálunk is olcsóbban kínálják, ára a tavalyi szintre esett vissza. További jó hírnek számít, hogy a falazóanyagok és cserepek hiánya megszűnni látszik.

Arra a kérdésre, hogy mi várható az elkövetkezőkben, annyit mondott, az energiaárak instabilitása kiszámíthatatlan politikákra ösztönzi a gyártókat. „Egy biztos: ha tovább nőnek az energiaárak, akkor az előállítók is kénytelenek lesznek emelni az árakon” – fogalmazott. 

Fotó: bekasepker.hu

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások