Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Olaszteleki szép história

Olaszteleki szép história Kovászna megye

Az olasztelekiek 2022-es falutalálkozóját bizonyára nagybetűkkel írják majd be nemcsak a falu, de Erdővidék történetébe is, hiszen a helyi Daniel-kastélyszálló tulajdonosai, Rácz Attila és Lilla Magyarország kormányának támogatásával olyan fejlesztést hajtottak végre, mely a falut Székelyföld legkeresettebb turisztikai célpontjai közé emelheti.

Hirdetés
Hirdetés

A 2014 augusztusa végén, vagyis nyolc évvel ezelőtt beindult vendégfogadásnak köszönhetően az olaszteleki Daniel-kastélyt illetően már eddig is sikertörténetről beszélhettünk, hiszen miután azt a Rácz házaspár 2009-ben megvásárolta, szakszerűen felújíttatta, és átalakította kastélyszállóvá. Általa egyedi, különleges helynek számító vendéglátóegységgel bővült Erdővidék turisztikai palettája.

Az erdővidékivé váló fiatal házaspár a kastélyszálló révén munkahelyeket létesített, mi több, felpártolva a helyi értékeket és a helyi kultúrát, már több alkalommal is művészeti rendezvények helyszínéül is szolgált a kastélyszálló, melyeket nemcsak a helyi közönség, de egészen távolról érkezett vendégek is látogattak.

Most továbbléptek: a magyar kormány Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programja révén rendezték a kastély hátsó udvarát. Egy volt csűrt átalakítottak rendkívül hangulatos rendezvényteremmé, egy korábban műhelyként szolgáló épületben pedig berendezték az 1680 reloaded (1680 újratöltve) című kiállítást, mely a mai technika legmodernebb eszközeit felvonultatva szemlélteti a kastély 342 évvel ezelőtti állapotát, betekintést engedve a látogatóknak a kor hangulatába, amikor ott még a Daniel bárók viselték a kalapot.

A kiállításmegnyitón Rácz Lilla és Attila is beszélt a több mint száz főt számláló közönség előtt. Azt mondták, remélik, a falu és Erdővidék népét szolgáló közösségi események ezen fejlesztés révén még sűrűbbé válnak, mint fogalmaztak, a sok jót, amit kaptak a lelkes helyi emberektől, ezáltal is próbálják visszafordítani a közösség hasznára.

– Amióta itt vagyunk sokat fejlődtünk, sokat tanultunk, úgy érezzük, ez egy szép história, ami Olaszteleken kialakult – mondta Attila.

És valóban az. És hogy ez a história így alakult, abban számottevő szerepet játszott a vargyasi származású Fehér János művészettörténész is, aki a kastély emeletén valamikor egybefüggő hatalmas terem falán a restaurálás során feltárt falfestményeket hosszú időn át tanulmányozta, munkájának eredményét pedig – részben a most megnyílt kiállítás által is – közkinccsé tette.

Munkásságát a kiállításmegnyitón Kinda István, a Székely Nemzeti Múzeum néprajzos- muzeológusa méltatta, aki a továbbiakban úgy fogalmazott, „az olaszteleki Daniel kastély mától fogva nem csupán kastélyszálló, hanem egy kulturális turisztikai célpont is lett, mely a térség fejlődésében is szerepe játszik.”

A modern audio-video technika vívmányait (érintőképernyők, meghallgatható történetek, virtuális ebédlőasztal) felhasználó pazar kiállítás létrejöttében segített még Hátszegi Zsolt média-látványtervező, valamint Câmpeanu-Joó Emőke, a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend Egyesület tagja, aki a régi viseletek bemutatásának szemléltetésében nyújtott szakmai segítséget.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.