Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Oktatót jelentett fel a diák

Oktatót jelentett fel a diák Kovászna megye

A legkomolyabban kezeli és kivizsgálja a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola vezetősége azt a feljelentést, amelyben az intézmény egy tanulója fizikai bántalmazással vádol egy oktatót. Az esetet a rendőrség is vizsgálja, mivel a végzős, román nyelvű osztályba járó fiú a hatóságnál is panaszt tett.

Az ügyben Kovászna Megye Diáktanácsa pénteken sajtóközleményt adott ki, abban azonban súlyos hibákat ejtett: a románból való fordítás során a „torkon ragadta” kifejezés helyett a „megfojtotta” került a szövegbe, a médiához így egy gyilkossági esetről szóló beszámoló került ki „Megfojtották, mert késett” címmel. Ugyanakkor diáklányt és tanárnőt említenek, holott diákról és tanárról van szó. Lapunk jelzésére később javították az ordas hibát, és újabb közleményt küldtek ki, az iskola vezetősége azonban jogi lépéseket is fontolgathat, amiért az intézmény becsületén ilyen súlyos csorbát ejtett – még ha akaratlanul is – a szervezet, amely amúgy a tanulók érdekeit igyekszik képviselni.

Hirdetés
Hirdetés

Az inkriminált eset december 13-án, hétfőn történt. A diáktanács sajtóközleménye szerint: „Egy 12. osztályos középiskolás diák 20 percet késett az óra kezdete után… Amikor belépett az oktatási intézménybe, egy hátizsáknál fogva húzta egy ismeretlen tanár. A tanár szemrehányást tett nekik, hogy késtek, és nem adtak nekik elsőbbséget, amikor beléptek az iskolába. A 19 éves diák bocsánatot kért. A tanárnő azonban fenyegetőzni kezdett, végül megfojtotta kollégánkat”.

A diáktanács elnöke, Marian Calcea sajnálatosnak tartja a bakikat, mint mondta, a fordítás a szervezet egyik részlegének vezetőjétől származik. Nyilvánvalóan megfojtásról szó sem volt, Madarász Éva igazgatónő elmondása szerint valójában annyi történt, hogy a késő diák szemtelenkedett az oktatóval, mire az ellökte őt. Ez a cselekedet is helytelen, elítélendő, de nem indokolja a rendőrség bevonását. Utóbbiak a helyszínen vizsgálódtak, az ügy még folyamatban van.

Az Apor Péter-líceum aligazgatója, Constantinescu Herman részletezte: az eset 8 és 9 óra között történt, amikor az érintett diáknak és társainak, a „szemtanúknak” órán kellett volna lenniük. A biztonsági kamerák tanúsága szerint alig 20 másodperc alatt zajlott le az összetűzés, amelyről jóval később értesítette a diák a hatóságokat a 112-es sürgősségi segélyhívó számon. (Talán társai biztathatták fel – szerk. megj.) Az esetet másnap, 14-én már gyűlésen tárgyalta a tantestület, ahol a vezetőség ismételten bemutatta a tanügyi káderekre és tanulókra vonatkozó szabályokat (ROUFIP, Statutul elevului), a helyzetről pedig 16-án átiratot küldtek Kiss Imrének, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőség vezetőjének.

Ma, hétfőn az iskola vezetőtanácsa ülésezik, és a 2011. évi 1-es sz. tanügyi törvény 280-as cikkelye értelmében jár el, jóváhagyja a kivizsgáló bizottságot, amelyet az igazgató nevez ki, következtetéseket von le, és amennyiben szükséges, szankciókat alkalmaz. Az érintett felek nyilatkozatot adnak, és a bizottság mellett a panasztevő diák osztályfőnöke és az osztályban tanító tanárok is jelen lesznek, segítve az objektív kivizsgálást.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük