Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Ojtoz és Ozsdola közé esik

Ojtoz és Ozsdola közé esik Kovászna megye

A héten több településen, így Bereckben és Lemhényben február 25-én, míg tegnap Ozsdolán is bemutatták azt a projektet, ami az Ojtoz és Ozsdola közé eső terület természetvédettségét hivatott erősíteni. Az uniós pályázat kivitelezője a Berecki Magánerdészet, partnerségben a Vinca Minor Egyesülettel.

Hirdetés
Hirdetés

Az ozsdolai művelődési otthonban tartott előadáson erdészeti szakemberek vettek részt, aki Para Zoltán, a Vinca Minor Egyesület elnöke előadását hallgathatták meg. A Berecki Magánerdészet 2010 óta kezelője az Ojtoz–Ozsdola Natura 2000 területnek, és 2017. október 26-án sikerült megnyerniük a mintegy 2,7 millió lejes pályázatot, amelyből az uniós támogatás 2,3 millió lejt tesz ki. A 2020. február 29-én kifutó pályázat célja a védett terület kezelési tervének az elkészítése a közösségi érdekeltségű fajok és élőhelyek megőrzése érdekében.

A bemutatón elhangzott: a 90%-ban erdővel borított, 15.319 hektáros területet öt élőhelytípus védelmére jelölték ki. A most jó állapotban levő területek a következők: a Luzulo-Fagetum típusú mészkerülő bükkösök, az Asperulo-Fagetum típusú szubmontán és montán bükkösök, a mészkerülő hegyvidéki lucosok a havasi régióban, az ártéri erdők, mézgás éger és kőris, illetve a Symphito-Fagion típusú bükkerdők.

A szakemberek felleltározták az érintett erdők élővilágát is, így kiderült, hogy a nagytestű ragadozók populációját a medve, a farkas és a hiúz képviseli, de itt él a sok helyen már veszélyeztetett közönséges tarajos gőte, a sárgahasú unka és a kis patkós denevér is. A medvék kérdésénél az ozsdolai Lukács Attila erdész, vadász és méhész, a Láros Magánerdészet alelnöke kifejtette: reméli, valamilyen módon megoldást találnak a macik problémájára, mert az elszaporodott ragadozó az emberek életét veszélyezteti, már ott tartanak, hogy vadászként is félnek az erdőbe kimenni. Para Zoltán azt mondta, a területről készített tanulmányban mindenképpen jelzik, hogy a populáció nagyon magas, és megpróbálnak megoldást találni a kérdésre. A szakemberek szerint egy medvének 400 hektár élőterületre van szüksége, de Ozsdola környékén ez a szám beszűkült, nagyon elszaporodott a Kárpátok királya.

Para Zoltán érdeklődésünkre elmondta: amellett, hogy elkészül a tekintélyes méretű terület átfogó menedzsmentterve, a projekt révén ökológiai oktatásra is hangsúlyt fektetnek, a gondnokság emberei felkészítőkön vehetnek részt, dokumentumfilmet készítenek, és beüzemeltek egy honlapot (www.oitoz-ojdola.ro) is, amin nyomon követhető, hogy milyen fázisban van a pályázat, de ezen kívül is sok hasznos információt lehet rajta találni a flóráról, élővilágról.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 27., 9:37
  ÉRTÉKELÉS: 13

  A medvek valoban sok gondot okoznak az utobbi idoben,de ez mind az emberi tevekenysegnek koszonheto..Lassuk csak,mit is ir a regithink.transindex.ro 2012 majus 15 -en keltezett AKTUALIS cimu rovataban,cime: Harom hektar erdo tunik el orankent Romaniaban , idezek a cikkbol:” 2000-2011-ben 280.108 hektar erdo tunt el Romaniaban,evente atlagosan 28 ezer hektar-all a Greenpeace majus 11-en publikalt tanulmanyaiban.Ez azt jelenti,orankent 3 hektar erdot irtanak ki teljesen”. A cikkben tovabba azt is leirja,hogy az irtasoktol nem mentesek a termeszetvedett erdok sem,sot a szuz erdok sem. Ha ez igy van,akkor kerdem en,ez a termeszetvedett terulet,szemkiszurasbol alakul-e,vagy valoban jo szandek vezerli a megalmodoit? Mert ebben az orszagban mar,sajnos senkinek a szavaban nem lehet megbizni. Es ha ez valoban igy igaz,hogy 10 ev alatt kiirtottak Romania erdoinek tobb mint a felet (280.108 hektar erdot),akkor senki ne csodalkozzon azon,hogy a meg labon allo erdokben rengeteg medve el,hiszen a kiirtott erdokbol ide huzodtak meg az osszes medvek.Ezert tunik ugy egyeseknek,hogy elszaporodtak a medvek. Es meg egy kerdesem volna az erdesz urakhoz,akik e tervet kieszeltek a termeszetvedelmi terulettel kapcsolatosan, es amit szemelyesen jonak tartok es tamogatok,hogy ki fogja vigyazni ezt a termeszetvedelmi teruletet ? Meg kene alakitani egy jol folszerelt termeszetvedelmi (rangers) alakulatot,melynek torveny altali hatalmat biztositani,e terulet vedelmezesere.Ez annyit jelent,hogy a rangers,nem egyeb mint az erdok rendorsege, egy fegyveres alakulat ,melynek jogaban all a helyszinen buntetni es “dosar penalt” nyitni azok ellen akik ezen a teruleten barmilyen buncselekmenyt kovetnek el (orvvadaszat,falopas,rongalas,tuzrakas a nem megengedett helyeken,krosszmotorozas,ATW-zes,stb.). Mert ez a vilag minden tajan igy mukodik,ahol valoban jo szandekkal alakitottak a termeszetvedelmi teruleteket. Es en szivbol remelem,uraim,hogy onoket ezalkalommal,valoban a jo szandek vezerelt ! Tisztelettel egy olvasojuk!

 • User
  Dátum: 2019. február 27., 13:32
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Jó terv! de ozsdolán sok pályázati tervet lehetne kivitelezni felsorolok egy párat:
  -Gáz és vizhálozat.
  -Kanalizálás
  -Benzin-kút (Van egy fontos uthálozat ami a falu 75%át érint.)
  -Öregek othona..
  -A Cselgáncs Ozsdola S.E (viszavezetése ami 2005-től müködött.
  Na ez hiányzik a faluból..