Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Oda a kaptárok, a gyümölcsös és a kukorica

Oda a kaptárok, a gyümölcsös és a kukorica Kovászna megye

Nagyjából mindenütt ott van a medve Sepsibodokon. Felborogatta a méhkaptárokat, letörte a gyümölcsfákat, megdézsmálta a kukoricát. 

Hirdetés
Hirdetés

Miután a gazda nagyjából kijavítgatta a kaptárait, ismét jött a medve, ismét felborogatott, összetört mindent. A téglagyár mellett letarolta a kerítést, és kivétel nélkül az összes gyümölcsfát letörte.

– Ez nem az az eset, hogy valaki villát épített az erdő közepére, s elvette a medve életterét. Ez itt van bent, a faluban. Az emberek eddig is kerülték, hogy sötétedés után az utcán járjanak, de most ott tartunk, hogy az udvarra se mennek ki, ha nem muszáj, mert a lépcsőn találkozhatsz a medvével. Kártérítés? Az vicc. Ha néhány év múlva adnak is valamit, akkor kifizetnek néhány zsák almát? A kár nem az idei termés, hanem a fák! Hány év alatt lehet újratelepíteni és lesz termő egy gyümölcsös? – kérdezi Fodor István.

Ehhez képest az már „természetesnek” számít, hogy a kukorica tele van medvével annyira, hogy a vaddisznók „gyakorlatilag éhen maradnak”. A kérdés már csak az, hogy „hová lesz el ez a sok medve”, miután elfogy a termés? – merül fel a bodoki polgármesterben.   

Fodor elmondta: nem csak a mezei parcellák vannak villanypásztorral körülvéve, hanem az emberek a portáikat is ezzel próbálják védeni. Ez egyrészt veszélyes, hisz egy gyerek is hozzáérhet a vezetékhez, másrészt egyre eredménytelenebb, hisz a medvék „kitanultak”: beásnak a drót alá és átbújnak alatta. „Talán csak nem kellene körbebetonozni a földterületet, hogy ne lehessen megásni a villanypásztort?” – veti fel Fodor.

A kilövési engedélyek állítólag hetek óta „sorban állnak a minisztériumban”, ám eredmény nincs.

– A prefektust is kértem, hogy segítsen. Azt mondja: elvben jóváhagyták a kéréseket, de nincs miniszter, aki aláírja. Hát milyen ország ez? Hogyhogy nincs miniszter? Vagy, ha nincs miniszter, akkor megáll az élet? Ha a polgármester kidől, lépik másik a helyébe, az adminisztráció nem múlhat egy emberen. De itt mindennél fontosabb, hogy a parlamenti képviselők, államelnökök és államelnök-jelöltek politikai kampányt csináljanak, szívassák egymást, miközben egyszerűen nem működik az ország. Az elöljárók csúfot űznek az emberekből. Sajnos attól lehet tartani, hogy előbb-utóbb tragédia következik be, nem „csak” anyagi kár. Attól is lehet tartani, hogy az emberek a saját kezükbe veszik a sorsukat, megmérgezik a rájuk törő vadakat, vagy egyéb, nem jogszabályi keretek között próbálják megvédeni magukat, aztán kereshetjük, hogy ki a hibás. Sokkal ésszerűbb lenne, ha valami módon felszabadítanák ezt a Cioloş által kezdeményezett „merényletet”, hogy még azelőtt, hogy valaki meghal, törvényes keretek között, ellenőrizhető módon rendezni lehessen a medve-kérdést – mondja Fodor István.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 24., 8:35
  ÉRTÉKELÉS: -3

  Talán nem is véletlen ez a sok medve mi van ha betelepítettek ?igy akarnak elüldözni hogy majd a sok putrikban elő románt betelepítsek😀😀😀

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 24., 8:54
  ÉRTÉKELÉS: 19

  Szerintetek az ott a fenykepen egy kerites ?! Azt senki nem latolgatja ,hogy a falusi embereknek miert nincs penzuk becsuletes keritesre, olyanra mely nem dol ossze, ha netan a medve nekitamaszkodna. Vajon miert ilyen szegenyek az itt elo emberek, hogy meg egy becsuletes keritesre sem futja?! En valoban sajnalom az itt eloket, mert sajnos ez a vilag ilyen kegyetlen, hogy amikor arviz jon (ami szinten a rossz politikat folytato es hatalomtol meg kapzsisagtol ehes politikusoknak koszonheto !) ez is a szegeny ember portajat viszi el, ha szarazsag jon, szinten a szegeny ember issza meg a levet es ime, ha medve jon, ez is inkabb a szegeny ember portajat, gyumolcsoset, kukoricasat valasztja, mert a nem jol vedett dulledezo keriteseken konnyebb bejutnia. De ilyet irni, idezem: „Ez nem az az eset, hogy valaki villat epit az erdo kozepere, s elvette a medve eletteret.” Uraim ! Nem az vette el a medve eletteret, aki villat epitett az erdo kozepere. Az csak vallalta, hogy a medvekkel egyutt eljen ! A medvek eletteret azok a kapzsi es penzehes politikusok vettek el, akik eladtak Romania osszes erdoit, lepusztitottak Romania legszebb hegyvidekeit, nem kimelve meg a torveny altal termeszetvedett rezervaciokat sem, kiirtva ezzel Romania teljes vadvilagat (nem csak a medveket!), madarakat, az erdok teljes lakossagat: mokusokat ,szarvasokat ,vaddisznokat, rovarokat, az ott elo viragokat es gyogynovenyeket, erdei gyumolcsoket es gomba fajokat stb. Ne csak Kovaszna megyet nezzetek, es azzal vagjatok vissza, hogy ebben a megyeben nincsenek irdatlan erdoirtasok, hiszen a problema orszagos szintu. Mert a medve nem ismeri a megye hatarokat. O uj otthont keres maganak. Ha a szomszedos megyekben kiirtjak az erdoket, a medve ott talal majd uj otthonra ahol meg vannak erdok. Ezert kene ezt a problemat, orszagos szinten orvosolni, de vem vadaszattal hanem azzal, hogy megallitsuk a meg meglevo erdok kiirtasat. A kivagott erdok helyere ujat ultetni. Erre az E.U.-tol penzt kovetelni, hiszen a ronkfaexportbol E.U.-s cegek es orszagok profitaltak a legtobbet. Ezert kene egy becsuletes adatokon alapulo folmerest vegezni, hogy valojaban hany hektar erdo tunt el Romaniabol 1990 ota? Akkor hany medve volt nyilvantartva ? Most hany van ? Kik szamoltak meg oket es hogyan ? Hiszen koztudott, hogy mikrocsipp nelkul lehetetlen megszamolni oket . Es miutan mindezt, becsuletes emberek vegzik el (olyanok akik a medve boren nem akarnak meggazdagodni !), eldonteni, hogy hany hektar erdot kell visszaultetni, es a valoban emberre veszelyes egyedeket (de csakis ezeket !) kiloni. Tisztelettel egy termeszetbarat olvasojuk !

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 24., 9:52
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Majd amikor már nagyon megunják az emberek ,cselekedni fognak…de annak csúf vége lesz!Mint egy háborúba.Az is megtörténhet ,hogy a medvék esnek majd egymásnak,erre senki sem gondol?

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 24., 16:51
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Malnason is ugyan ez ahelyzet. Kertek ,gyumolcsfak osszevannak torve majdnem minden portan,de sajnos Malnanak nincs olyan polgarmestere mint Bodoknak . CSak az ondicseret van!!!

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 24., 20:02
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Nálunk minden este kezdődik a mozi… nem a tv-ben… az ablakon keresztül… A főszereplők: nagy macik, kis macik; magányos macik – gondolom, házasodni készülő bakocskák , aztán megérkezik a szoptató anya-maci is a három gyerkőcével… De hogy szìnes legyen a paletta, érkeznek a vaddisznók is és persze az őzikék. Nappal a rókák keresik a fincsi tyúkhúst, tőlünk a tavaly az utolsó hármat elvitték… azt is az ablakból láttuk. És mindez Bodokon… Csak épp az az ablak legyen köztünk és és az állatkák között!