Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nyílt előadások az MCC-nél

Decemberben két nyílt előadással is várja az érdeklődőket a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Sepsiszentgyörgyön.

Hirdetés
Hirdetés

Hogyan változott az erdélyi magyar ifjúság az elmúlt két évtizedben a munkaerőpiaci helyzet, a demográfiai viselkedés, az egyén és a társadalom viszonya, az egészség és kockázati magatartások, a vallásosság, az önkénteskedés, a médiafogyasztás és a szabadidő dimenziói mentén? Változtak-e a családalapítási, gyermekvállalási minták, a házasságkötés tervezett életkora, sikerült-e a származási esélyegyenlőtlenséget csökkenteni az anyagi helyzet, életszínvonal vagy az iskolázottság tekintetében? Mi változott a vallásosság vagy a digitális egyenlőtlenségek vonatkozásában?

Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Veres Valér és Vita Emese szociológusok szerkesztésében a napokban megjelent Változó ifjúság a Kárpát-medence országaiban – Szociológiai tanulmányok a magyar fiatalok két évtizedéről című tanulmánykötet. A kötetből arra is választ kaphat az olvasó, hogy milyen szempontból tekinthető egységesnek a mai ifjúság, és melyek azok a társadalmi, politikai vagy gazdasági tényezők, amelyek a különbségeket emelik ki, akár regionális, akár társadalmi rétegződés, egyenlőtlenségek szempontjából. A tudományos céllal íródott kötet elemzései támpontokat, valamint inspirációt nyújthatnak az ifjúságpolitikában, ífjúságkutatásban jártas szakmai közeg és általában az ifjúság megismerésére nyitott szélesebb nyilvánosság számára is.

A kötet apropóján Sullivan Ferenc, az MCC Ifjúságkutató Intézetének kutatója tart felvezető előadást, majd meghívott vendégeink beszélgetnek az erdélyi és székelyföldi magyar ifjúságot érintő aktuális trendekről.

Meghívottak:
 Vargha Fruzsina, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere
 Kacsó-Doboly Izabella Mária, a Hunyad Megyei Sport és Ifjúsági Igazgatóság igazgatója, korábbi ifjúsági államtitkár
 Székely Balázs, az Országos Magyar Diákszövetség alelnöke, MCC-s diák
 Zsigmond József, a Székely Közpolitikai Intézet ügyvezető igazgatója

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:

https://feliratkozas.mcc.ro/sepsiszentgyorgy-valtozo-erdely

Időpont: 2023.12.08. péntek, 18 óra.

Helyszín: Fidelitas Hotel, Konferenciaterem, Gólya utca.

 

Ez nem csak játék, hiszen LEGO-kockákból csodálatos maketteket, épületeket, szobrokat és egyéb alkotásokat lehet létrehozni. A kockák sokfélesége olyan eszközt ad a szobrász kezébe, amellyel bármi lehetséges! Hogyan jut el valaki a gyerekkori játéktól az egyedi makettekig? Hogyan válhat valaki a világ 27 hivatalos LEGO-építőmestereinek egyikévé? Mi is az a LEGO Certified Professional program? Mindamellett, hogy ezekre a kérdésekre keressük a választ, Dóczy Balázs az elmúlt 10 év munkáiról is mesél, az egyedi kihívásokról és sikerekről. Beavat minket a Lánchíd oroszlánjának (850 ezer alkatrészből álló, vázával együtt közel 3 tonnás, 5,8 méter hosszú szobor) építési kulisszatitkaiba, majd bemutatja élőben a tervezés menetét a BrickLink Studio program segítségével.

Dóczy Balázs gyerekkora óta épít LEGO-kockákból, és 2013-ban határozta el, hogy hivatásszerűen folytatja a szenvedélyét. Az évek során több száz egyedi építményt készített a LEGO magyarországi képviselete, a LEGO-üzletek, valamint céges és magánszemély megrendelők részére. 2017-ben felvették a LEGO Certified Professionals csapatába, amely jelenleg világszerte 27 taggal rendelkezik. Főbb munkái: Zeneakadémia makettje, visszaadott szobrok a Margitszigeten, a Lánchíd oroszlánja.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:

https://feliratkozas.mcc.ro/sepsiszentgyorgy-ez-nem-csak…

Helyszín: Fidelitas Hotel Konferenciaterme, Gólya utca 14., Sepsiszentgyörgy.

Időpont: 2023. december 12. kedd, 18 óra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük