Felhívás!

Novemberben lesz a Székelyföldi Kolbászfesztivál

Novemberben lesz a Székelyföldi Kolbászfesztivál Kovászna megye

Tegnap sajtótájékoztatón ismertették az idei, XVII. Székelyföldi Kolbászfesztivál szervezésének kulisszatitkait: a kezdeményezők, szervezők arra bíztatják az érdeklődőket, hogy idén ne kíváncsiskodókként, hanem egyenesen versenyzőkként vegyenek részt az országos szinten is a legrégebbinek számító tematikus gasztrorendezvényen.

A tegnapi tájékoztatót Grüman Róbert, a háromszéki megyei önkormányzat alelnöke, Kovács István SVESZ-elnök, illetve Vajda Lajos és Bagoly Miklós kezdeményezők, az ASIMCOV képviselői tartották. Három éve a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, illetve a megyei önkormányzat partnere lett a korábban Háromszéki Kolbászparádé néven megálmodott – immár 17 éve futó – gasztrorendezvénynek, amely idéntől új nevet kapott – avatott be Grüman. Az immár Székelyföldi Kolbászfesztiválként emlegetett rendezvényre november 16-án a Vadász utcai kis sportcsarnokban kerül sor, a négyfős csapatok jelentkezését pedig november 8-ig várják (online, telefonon vagy a Sepsiszentgyörgy főterén lévő turisztikai irodában személyesen).

– Mondhatni, a kolbászfesztivál apáról fiúra száll, most már nosztalgiával is visszagondolhatunk az elmúlt évek eseményeire. Fontos ez a rendezvény, melynek nem titkolt célja szorgalmazni, hogy az otthoni háztartásban is egyre többen töltsenek kolbászt – fejtette ki Kovács István.

– Közel húsz éve kerültünk kapcsolatba a békéscsabai kolbászfesztivállal, innen inspirálódtunk. A csabaiak büszkék termékükre, a kolbászkészítés náluk családi ünnep! Erre kell itt is felhívni a figyelmet, arra törekedni, hogy megőrizzük ezt a hagyományt. Elsősorban a vidéki közösségeket szeretnénk megszólítani, kialakítani a székely kolbász brand-jét. Ha Kovászna megyében turizmusról beszélünk, akkor a vendéglátásban a gasztronómiának fontos szerepe van. Kezdeményeztem, hogy az elkövetkezőkben más olyan vidékekkel is ápoljuk a kapcsolatokat, ahol kolbászt készítenek, és ilyen a Duna mentén számtalan van. Információink szerint idén Bukovinából is jönnek csapatok, ami örvendetes, mert az egésznek a barátságról kell szólnia – részletezte Vajda Lajos, elárulva, hogy a háromszéki vendéglátásban nincsenek szakemberek, éppen ezért az ASIMCOV idén felvállalja, hogy legalább tíz csapatot hoz szakiskolákból, líceumokból.

– A fiatalokat közelebb kell hozni ehhez a területhez, hiszen itt óriási lehetőségek rejlenek, még akkor is, ha utólag külföldre szeretnének menni az ifjak. A gasztronómiával bárhol érvényesülhetnek a nagyvilágban, és nekünk is felelősségünk a hagyományok továbbvitele a fiatalok bevonásával – összegzett.

Bagoly Miklós rámutatott: örvendetes, hogy a megyei önkormányzat támogatja a rendezvényt, amely az induláskor is közös ügyként, a turisztikai napok keretén belül rajtolt.

– Hálás vagyok a sorsnak, hogy ezt a rendezvényt ennyi éven át sikerült megszakítás nélkül tovább vinni. A székely embernél a kolbász egy konzerválási, tartósítási módszert is jelentett egyben. Számunkra az a legfontosabb, ha hagyományaikhoz ragaszkodunk, gyökereinkbe kapaszkodunk – magyarázta.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.