Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nőtt a betegek száma

A szűrővizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet folyamatosan az orvosok, de ilyen kezdeményezés a Movember-mozgalom is, amikor a férfiegészségre, egészen pontosan a prosztatarák-szűrésre összepontosítanak november folyamán.

A Movember elnevezés az angol moustache (bajusz) és november szavak keresztezéséből alakult ki, az eseményhez Romániában is számos férfi csatlakozik évről évre. Köztudott, hogy a férfiak ritkábban járnak szűrővizsgálatra, mint a nők, ezért is fontos egy-egy ilyen kampánnyal felhívni a figyelmet – vélik a kezdeményezők. A kampány során, nemcsak szűrővizsgálatra mennek el a férfiak, hanem bajuszt is növesztenek, azaz november folyamán nem borotválkoznak. Ugyanakkor, nem elég egy hónap arra, hogy az egészségükre gondoljanak a férfiak, így több klinikán is kínálnak szűrővizsgálati lehetőséget, egész évben.
A prosztatarák a második leggyakrabban előforduló daganat a férfiaknál (első helyen a tüdőrák áll), ráadásul előfordul, hogy nem jelentkeznek egyből a tünetek.
A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint, az elmúlt években megduplázódott a prosztatarákkal küzdő betegek száma a megyében. Míg 2014-ben 25 új esetet diagnosztizáltak, a legutolsó, 2018-as statisztika szerint már 51-et. Prosztatadaganatban 16 beteg hunyt el.
Dr. Bíró András urológus is úgy látja, nem járnak szűrésre a férfiak, csak akkor mennek orvosi vizsgálatra, amikor már baj van. Tavaly prosztatarák-szűrést szerveztek a kórházban, a vizsgált 200 páciens közül 14-en voltak daganatos betegek, mindannyian tünetek nélkül. Éppen ezért, az egészséges életmód mellett a szűrés gyakoriságára figyelmeztet az orvos, hiszen ezáltal megelőzhető a betegség súlyosbodása, és a kezelés is hatékonyabb lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük