Felhívás!

Normális tanévet terveznek

Normális tanévet terveznek Kovászna megye

Az új tanév beiratkozási periódusát megelőzve a felvételi körülményeiről, az egyetemi oktatási kínálatáról tartott online sajtótájékoztatót az idén 20 éves Sapientia EMTE új vezetősége.

Tonk Márton rektor élt az alkalommal, hogy első ízben a nyilvánosság előtt bemutassa a 2021 januárjában lezárt egyetemi választások eredményeképpen felálló új vezetőtestületet, amelyen rajta kívül a csíkszeredai kar dékánjaként újrázó Lázár Ede, valamint a marosvásárhelyi kar élére megválasztott Domokos József, a kolozsvári kar élén levő Szenkovics József kapott helyet. A rektor elmondta, a vezetőtanács javaslata szerint jelenléti oktatásra készülnek – ha a szenátus is jóváhagyja a döntést –, ez a nappali képzés normalitása, ám egy vis maior helyzet még keresztülhúzhatja a terveket. Az oktatáshoz hozzáférést nem kötik semmilyen oltási bizonyítványhoz, de hisznek a tudományban, ezért az átoltottsági arány növelését igyekeznek elérni a hallgatók körében. Mind a hallgatók, mind az oktatók számolhatnak azzal, hogy nekik az a jó, ha védettek, azaz beoltatták magukat – mondta a rektor. A nem tantermi tevékenységekkel kapcsolatban azonban az egyes egyetemi karok dönthetnek az alkalmazott metodológiáról az aktuális járványügyi helyzet függvényében.

Tavaly nagyon jól bevált az online beiratkozási platform (felveteli.sapientia.ro), így az az idén július 9–23 között zajló beiratkozások során is használható lesz, sőt, fejlesztettek rajta, már az 50–70 lej közötti beiratkozás díj kártyáról történő befizetése is lehetséges. Nem növekedtek a tandíjak, az ösztöndíjrendszer is a tavalyi, a helyek fele többnyire ingyenes, másik fele tandíj-hozzájárulásos.

30 alapszakon 1132 helyet hirdet az idei tanévre az egyetem, ez 30 alapszakot jelent, mesterin 281 hely van 11-féle képzésen. Csak ősszel lehet jelentkezni a kolozsvári filmtudomány-mesterire, illetve a szentgyörgyi sport és testnevelés szakra (utóbbira akkor, ha megadják az első, ideiglenes akkreditációt).

Ezután a különböző helyszíneken levő karok dékánjai ismertették azokat a szakokat és körülményeket, amelyekkel várják a hallgatókat, ezekről a sapientia.ro honlapon részletesen tájékozódhatnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.