Felhívás!

Nincs előrelépés

Nincs előrelépés Kovászna megye

Nincs előrelépés medveügyben. Bár elvben jóváhagyták néhány nagyvad kilövését azok közül, amelyek közvetlen veszélyt jelentenek az emberek életére, a helyzet nem sokat változott. A témával, néhány évtizedes késéssel, a szenátusban is foglalkoztak.

A falvakban a felállás változatlan: a medve sétál a kertekben, a főutcán, betör az istállókba, szétver nyári konyhákat, méhkaptárakat, az embereket pedig arra intik a polgármesterek, hogy „figyelmesen” közlekedjenek alkonyat után, meg „ügyeljenek”, hogy ne találkozzanak a medvével. Mondjuk, a bükszádi Felszegben ezt aligha kell megtanítani a helybélieknek, de hogy a kovásznai szívkórházban mennyit ér egy A4-es papírra kiírt figyelmeztetés, az immár később válik meg.

Sepsibükszádon egyébként változatlanul kilövési engedélyre várnak. Bács Márton Csaba polgármester korábban azt nyilatkozta, ebben a formában a sokat emlegetett kvóta „tiszta szemkiszúrás”. Az utóbbi időben ugyan nem tett nagyobb kárt a medve, de szakemberek szerint ez csak idő kérdése, mert a téli álma előtt raktározni kell a bunda alá, azaz ennie kell. Azt, ami van, és ott, ahol van. Másik kérdés az, hogy – állítólag – a medvék életmódja az utóbbi időben annyira megváltozott, hogy az a bizonyos téli hibernáció sincs meg, tehát látogatásaik szüneteltetésére nem számíthatunk.

Sepsibodokon előrébb tartanak. Van kilövési engedély, csak a medve nem hajlandó legutóbbi tette színhelyére visszajönni. Az oltszemi kastély udvarára telepített les egyelőre nem hozott eredményt, az akció még hosszú hetekig elhúzódhat. Emiatt egyre gyakrabban felvetődik az a kérdés is, hogy meddig érvényes a kilövési engedély. A minisztérium ugyanis „évente kiadott” engedélyről beszélt. Ha ez alatt naptári évet értenek, az mindjárt lejár. Azután mi következik? Újat kell kérni? Átmegy ez a következő évre? Ha átmegy, akkor leszámít a következő évi kvótából, vagy hozzáadódik?

Pénteken Hargita Megye Tanácsa kezdeményezésére közvitát tartott a szenátus környezetvédelmi bizottsága medvekérdésben. Ez akár áttörésként is értelmezhető, hiszen igen hosszú ideje nem volt ilyen magas szinten szó medveügyről. A környezetvédelmi minisztérium biodiverzitási igazgatóságának vezetője elismerte, nem normális, hogy Hargita megyében annyi medve van, mint Finnországban, csak sokkal kisebb területen – számolt be a vitán elhangzottakról Borboly Csaba. A tanácselnök szerint a beavatkozás csupán a hatásokat kezeli, a kiváltó okot nem, ezért azt kérték, hogy már jövő januárban adják ki a beavatkozási rendeletet 2018-ra, ugyanakkor az idei beavatkozási szám maradjon meg, míg teljesen el nem fogy, tehát jövőben is lehessen felhasználni, ami az idén jóváhagyott kvótából megmarad. A környezetvédelmi minisztérium ígérete szerint már idén közvitára kerül egy hosszú távú me­nedzsment-terv, amely az esetleges túlnépesedést kérdését is szabályozza.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. november 21., 9:20
  ÉRTÉKELÉS: 15

  A mult heten egy hetvegi musorban a Realitatea Tv bemutatta,hogy hamis adatok szerint dolgoznak a “vadaszok”,koztuk a leghazugabbak az UDMR vadaszai,ezert jovoben mas megoldashoz folyamodik a kormany.Ujraszamoljak a medveket ,hogy valoban realis adatok alapjan hany medve is el Romaniaban.Folsoroltak az okokat is,hogy miert jutott Romania ilyen sulyos helyzetbe,medveugyben. A legfobb okok:1.az erdoirtas,2.a klimavaltozas,3.az emberi tevekenysegek elszaporodasa a medvek termeszetes teruleten (villak,udulok epitese az erdokon,gombaszas,malnaszedes stb.)4. a medvek etetese a telepulesek kozeleben (magyaran ,valakiknek erdeke,hogy a medveket lecsalja a telepulesek kozelebe,igy bizonyitva,hogy ime a medve bejon a telepulesekre) stb.Azt is elmondtak,hogy iden 36 medve kiloveteset engedelyeztek orszagszerte,amit a miniszteriun hivatalos meghivottja ebben a musorban rogton ki is javitott 45-re.Tehat iden 45 medvere adtak ki orszagszerte kilovetesi engedelyt. Azt is elmondtak,hogy az UDMR altal kovetelt evi 450 medve kilovesi kvotajaval soha nem ertenek egyet,mert ez a romaniai medvepopulacio teljes pusztulasahoz vezetne par even belul.Azt is elmondtak,hogy rentgeteg az orvvadaszat,fokent Hargita,Kovaszna es Brasso megye teruleten,ami ellen torvenyt fognak kiadni es szigorubb fellepeshez folyamodnak az orvvadaszok ellen.Tovabba azt is elmondtak,hogy a falvakat es varosokat veszelyezteto medvek ellen,nem a vadaszokat hanem a zsandarokat kell hivni,ugyanis egyedul a “jandarmeria” jogosult a problema megoldasahoz. Azt is elmondtak,hogy trofeavadaszat nem lessz! Akkor minek eroltetitek a temat,irjatok mar egyebrol!

 • User
  Dátum: 2017. november 21., 20:21
  ÉRTÉKELÉS: 6

  a szekelyeknek nem tetszik hogy azokat agyönyörü medveket nagyon nem engedik adozatul essenek a szekeny gyilkosoknak.LATSZIK HOGY A ROMANÖOK JOBB SZIVÜEK MIND AZOK A rablo nehany allat gyülölö.A GYILÖSOK LESZARMAZOTJAI EMBERT NEM ÖLHETNEK WS MOST NEM NAGYON SIKERÜL;ISTEN ALDJA MEG AZOLAT A JO EMBEREKET: