Eddig tizenkettő

November harmadik vasárnapján világnappal emlékeztünk a közlekedési balesetek áldozataira, az illetékesek országszerte tájékoztató rendezvényeket, a témához kapcsolódó akciókat tartottak. A statisztika szerint Romániában naponta átlagosan 5-6 személy veszti életét közúti balesetben.

A statisztikából kiderül, hogy az áldozatok több mint fele tiltott helyen kel át az úttesten, ezért veszti életét. Tavaly Romániában egymillió lakosra 97 halálos baleset jutott, ennél csak Bulgáriában rosszabb a helyzet, ott 99 ez a szám. Igaz, 2010-hez képest javult a helyzet, akkor ugyanis 19%-kal többen hunytak el a közutakon, mint tavaly.

A Kovászna megyei rendőrség adatai is javuló tendenciát mutatnak, tavalyhoz képest is kevesebb tragédia következett be, a súlyos balesetek száma pedig 16%-kal alacsonyabb. Tolvaj-Marin Nicoleta, a megyei rendőrség szóvivője elmondta, idén (november 19-ig) különféle balesetek miatt 12 személy vesztette életét a háromszéki közutakon (13-mal kevesebben, mint tavaly). Továbbá az említett időszakban összesen 59 súlyos balesetet tartanak nyilván, míg a tavaly ugyanebben a periódusban már 71-re volt tehető ez a szám. A szerencsétlenségekben 2017-ben 58 személy sérült súlyosan, nyolccal kevesebb, mint 2016-ban.

– A legtöbb súlyos közúti baleset megyénkben az útviszonyokhoz nem alkalmazott, túlzott sebesség miatt történt idén, a következő tényező pedig a biciklisek helytelen közlekedése, illetve a gyalogosok tiltott helyen való átkelése – összegzett a szóvivő.
Hétvégén az egyenruhások amúgy átfogó, a túlzott sebességet korlátozó ellenőrzést végeztek a megye területén, és 124 bírságból 74-et a túlzott sebesség miatt osztották ki, illetve 9 hajtási jogosítványt is bevontak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.