Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem robbantják, hanem szétfaricskálják a Bodok szállót

Nem robbantják, hanem szétfaricskálják a Bodok szállót Kovászna megye

Elfogadta csütörtökön a sepsiszentgyörgyi tanács a volt Bodok szálló lebontására vonatkozó dokumentációt, illetve a frissített költségbecslést, így az önkormányzat hamarosan kiírhatja a közbeszerzést a kivitelezésre. A kommunista korszak szimbóluma azonban nem egykönnyen adja meg magát az elmúlásnak.

Hirdetés
Hirdetés

A tanácsülésen Tóth-Birtan Csaba alpolgármester terjesztette elő a határozattervezetet és mindjárt az elején szükségesnek látta megmagyarázni, miért olyan drága a bontás, annak ellenére, hogy a munkálat tervezőjével folytatott hosszú tárgyalások során már több ízben is lefaragtak belőle. Azonkívül, hogy most kötelező módon a költségvetés részét képezi egy tétel, mely az időközben bekövetkező egyes anyagdrágulásokat fedezné, a terület építésre alkalmassá tételének is jelentősek a költségei (900 ezer lej).

A tervezés elég kései fázisában, már a műszaki dokumentáció készültekor jelentkezett ugyanis a polgármesteri hivatalban annak a turisztikai vállalatnak a műszaki igazgatója, amelyhez egykor a Bodok szálló tartozott és jelezte, hogy a jelenlegi parkoló alatt, a szállodaépület mellett egy üzemanyagtartály és egy használaton kívüli szennyvízülepítő tartály is van a föld alatt. Igy ezek eltávolítását is bele kellett foglalni a munkálat dokumentációjába.

Még ezt megelőzően arra is sort kell keríteni, hogy a jelenleg az épület részét képező transzformátorházat áthelyezzék. Kiderült, hogy nem lehet bontani az épületet, amíg a trafó működik és másokat is kiszolgál. Új trafóházat kell építeni, ennek a telekkönyvi hivatal egyik sarkánál találtak helyet, a környékbeli épületeket kiszolgáló kábeleket is át kell helyezni. Mikor minden a helyére kerül, az új trafóházat is beleértve, és működik is, akkor lehet a bontást megkezdeni.

A teljes munkálat összköltsége 6 millió 842 ezer lej,  ez a tétel magába foglalja a keletkező hulladék elszálíltását, amiből az újrahasznosítható anyagok értékesítése után jelentős összeget remél visszanyerni a város. A központi magasépület tetején elhelyezett mobil-antennákat a működtető cégek már korábban átköltöztették a városi adóhivatal tetejére, természetesen az önkormányzat engedélyével, egy általuk bérbeadott felületre.

Az alpolgármester elmondta, a 36 méter magas épületet,  városközponti elhelyezkedése miatt nem robbantással fogják bontani, hanem egy hidraulikus ollóval emeletenként csupaszítják le, vágják szét. A tanácsosok rendelkezésére bocsátott dokumentációból az is kiderül, előtte minden hasznosíthatót kiszerelnek belőle, így a fürdőszobákat kiürítik, a fém liftajtókat kiveszik, a válaszfalakat lebontják. A városnak szerződése van egy céggel, amelyik a betondarabokat ledarálja és abból az újrahasznosítható vasat elkülöníti.

A lakosság komfortjának minél kisebb mértékű megbolygatása végett a bontás porfogó háló mögött fog történni, illetve, mint Tóth-Birtan Csaba elmondta, locsolással is csökkenteni igyekeznek majd a keletkező port.

Valami elmúlik, valami születik

A központ területére jelenleg érvényben van egy rendezési terv, ebbe pedig bele van foglalva egy modern kultúrközpont felépítése.
Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Megye Tanácsa és a Sapientia Alapítvány képviselői 2020 februárjában jelentették be, hogy közös összefogással felépítik Románia legmodernebb kulturális és ifjúsági központját a volt Bodok szálló helyére.

Az eredeti elképzelés szerint az épületben Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és Kovászna Megye Tanácsa fenntartásában lévő intézmények (Tamási Áron Színház, M Studio, Cimborák Bábszínház, Erdélyi Művészeti Központ, Bod Péter Megyei Könyvtár) kapnának helyet, valamint egy hangversenyterem. Elkészült egy tanulmány is, amely arra tesz javaslatot, hogy milyen épület lenne ideális, hogy kiszolgálja a kulturális intézmények felmért igényeit.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások