Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Komoly válságban van a sepsiszentgyörgyi tornasport

Komoly válságban van a sepsiszentgyörgyi tornasport Kovászna megye

Továbbra is küzdenének a tornasport fennmaradásáért Sepsiszentgyörgyön, de egyre nehezebb biztos helyszín nélkül edzéseket szervezni – derült ki Kolcza István önkormányzati képviselő és Botoș Liviu edző sajtótájékoztatóján. A város egyetlen tornaiskolájának négy éve ki kellett költöznie az addig használt teremből, jelenleg két iskola között váltogatva tartanak edzéseket a gyerekeknek.

Hirdetés
Hirdetés

Összesen 76 tornászt oktat jelenleg Botoș Liviu, köztük 4 és 14 év közötti tehetséges gyerekeket, akiknek mindaddig nem lesz lehetőségük a továbbfejlődésre, ameddig nem találnak erre megfelelő helyszínt. „Nekem szívügyem ez a sport, én is tornáztam több mint 12 évet a Mikes Kelemen Középiskola tornatermében, amely jelenleg használhatatlan” – vezette fel a problémát Kolcza István helyi tanácsos.

Évek óta várnak a segítségre

Az említett középiskola hátsó termét kifejezetten csak a sportklub bérelte és használta, mielőtt 2019-ben bezárták volna azt a katasztrofális állapota miatt. Az edző, valamint legalább kétszáz szülő időben jelezte a problémát, beadvánnyal fordultak az önkormányzathoz és a Kovászna Megyei Tanácshoz, hogy segítsenek rendezni a helyzetet. Ekkorra már befolyt az épületbe az esővíz, omladoztak a falak, a gyerekek egyre nagyobb veszélynek voltak kitéve.

Végül az épületből kiköltöztették a tornászokat, de azóta sem sikerült végleges helyszínt találni számukra. Botoș Liviu elmondta, hogy jelenleg a Váradi József Általános Iskola és a Mihai Viteazul Főgimnázium termeiben edzenek heti 2-3-szor délutánonként, amíg nem kerül jobb megoldás. Ehhez azonban minden alkalommal át kell alakítani a teret, berendezni tornaszerekkel, majd az edzés végén összeszedni azokat, hogy ne zavarják az iskolásokat. „Ez egy olyan sportág, hogy eredményeket csak hosszú évek munkája által lehet felmutatni. Ezért is fontos egy olyan terem, ahol a tornaeszközöket napi szinten lehet használni, versenyekre lehet készülni” – magyarázta Kolcza István, aki szerint küzdeni kéne a sportág fennmaradásáért, mert van igény rá.

Megérdemelnék a lehetőséget a fejlődésre

A város önkormányzata nem hagyta teljesen figyelmen kívül a problémát, megoldást viszont azóta sem talált a problémára. A képviselő szerint egy ideiglenes, de saját termet kellene biztosítani, hogy költségvetést tudjanak mellérendelni, ameddig sikerül egy újat építeni, kifejezetten erre a célra. Az edző elmondta, a jelenlegi körülmények között csak talajtornát tud oktatni, a versenyeredményeik pedig gyengültek, mert a gyerekek nem tudnak minden nap edzeni. Megyeszintű megmérettetéseken helytállnak, országszintű bajnokságokra viszont nem tudnak felkészülni, ezért volt már alkalom rá, hogy a helyi gyerekek egészen Déváig utaztak, hogy folytatni tudják a sportot. „Vannak nagyon ügyes, tehetséges tornászok, de több munkára lenne szükség” – fogalmazott.

Az évek során Kovászna Megye Tanácsa és a helyi önkormányzat is támogatta a sportolóknak szervezett versenyeket, amelyekkel segítettek ugyan az eseményekben, de az évek óta fennálló gondot mégsem orvosolták. Ugyanakkor a Bethlen Gábor Alapítvány hozzájárulása is nagyot nyom a latban, hiszen a Botoș Liviu Tornaiskola költségeinek java részét az alapítvány támogatásából finanszírozzák. „A legnagyobb probléma, hogy nincs megfelelő terünk ennek a sportágnak, és nincs hozzárendelve egy költségvetés, amivel a jelenleginél jobban működhetne” – jelentette ki a képviselő, aki az edzővel együtt őszintén reméli, hogy a jövőben a városvezetés nagyobb hangsúlyt fektet majd a tornasportra.

Fotó: Botoș Liviu Tornaiskola

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük