Felhívás!

Nem működik a távdiagnosztizálás

Nem működik a távdiagnosztizálás Kovászna megye

A muszáj nagy úr, a krónikus betegeket a koronavírus-pandémia alatt is ugyanúgy orvoshoz küldte, mintha vírus nem is lett volna a világon. A távdiagnosztizálási procedúrát semmi esetre sem kívánják vissza – vonták le a konklúziót a megkérdezett sepsiszentgyörgyi családorvosok.

A járvány tavaszi csúcsidőszakában az ajánlások úgy szóltak, hogy lázasok, esetleges Covid–19 fertőzésgyanúsak kerüljék a rendelőt, a krónikus betegek pedig online is kiválthatják receptjeiket. Az első még működött úgy ahogy, a hosszasabban lázas betegeket, a tüdőgyulladásosokat sürgősségre küldték – magyarázza Luppinger Attila családorvos. De a második előírást nem nagyon értékelték azok az idősebb emberek, akik nem számítógép-felhasználók, nem volt fiatalabb hozzátartozójuk, és nem tudták orvosságaikat – az utolsó megírt recept alapján – újra felíratni, így hát többségük a járványidőszakban is bejárt.

Seres Lucia, a Kovászna Megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke szerint a távdiagnosztizálás inkább csak tanácsadás lehetett, akinél ez nem volt elég a problémamegoldáshoz, azt ő behívta a rendelőbe, illetve a gyerekeket, akik nem tudják még jól megfogalmazni panaszaikat, és a szülők sem tudták jól elmagyarázni azokat, szinte minden esetben. Mindenképpen igyekeztek elkerülni, hogy mentővel tegyék útra a beteget – mondta a doktornő.

Szerencsére nincs a 2500 betege között olyan, aki az orvosi, kórházi ellátás akadályai miatt halálozott volna el, és csak egyetlenegy idős embernek újult ki ez alatt a rákos betegsége, de egyértelműen pozitív hozadéka a járvány miatti megszorításoknak, hogy az elmúlt hónapokban (mert nem volt óvoda, iskola) sokkal kevesebb gyerek lett beteg, közölte Seres Lucia. Sok fiatal, egészséges személy van a körzetében, így nem mondhatja, hogy nagyon túlterhelt volt a járványidőszak alatt, inkább az azt megelőző hetek, február vége, március eleje bizonyult nehezebbnek (ekkor voltak az influenzajárványok – szerk.).

Sok-sok telefonbeszélgetéssel, e-mail-ben, whatsappon, SMS-ben gyakorlatilag folyamatosan kommunikáltak a betegekkel, akik vigyáztak magukra, csak akkor mentek a rendelőbe, ha muszáj volt, de a bürokrácia emellett sem csökkent – fejtette ki a doktornő, miben volt nagyon más ez az elmúlt periódus. Bár minisztériumi rendelet szerint szeptember 30-ig nem szükséges az egészségügyi kártya és nem kellene küldőpapírt kérni a betegektől még szakorvosi vizsgálathoz sem, gyakorlatilag ma sem fogadják őket anélkül, azt pedig nem lehet online kibocsátani. Most nagyon megnőtt azok száma, akik szakorvosi vizsgálatot igényelnek, és valóban, néhány megkérdezett szakember (többek között egy idegorvos, egy szívorvos) százas várólistákról beszélt lapunknak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. június 18., 7:34
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Na ne fogjunk mindent az idős betegekre. Volt bizony családorvos is, aki nem volt hajlandó online elküldeni a receptet, még ha erre volt is lehetőség. Be kellett menni a rendelőbe kártyával, úgy mint régen.