Felhívás!

Nem látják a kiutat

Nem látják a kiutat Kovászna megye

Bár kétségkívül vannak nyertesei is a világjárvánnyá nőtt koronavírusos fertőzéshullámnak, a turisták elmaradása megyénkben is erősen sújtja a szállásadókat, de nyilván a személyszállítókat, éttermeket is. Miután a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kedden meghúzta a vészharangot és hat hónapi áfa- és jövedelemadó mentességet kért a kormánytól, körülnéztünk a háromszéki szállásadóknál.

Sepsiszentgyörgyön a Park Hotel tulajdonosát kerestük meg. Kovács István sok rossz hírt kapott az utóbbi időben, több nagycsoportos foglalást mondtak le a napokban magyarországi, ausztriai, szlovákiai vendégek a koronavírusra hivatkozva. Ha nincs is közvetlen veszély – Romániát az átutazók is biztonságosnak érezték eddig –, a határon vesztegelni kinek lenne kedve, ki áldozna rá szívesen a szabadidejéből napokat, tette fel a költői kérdést a szállodatulajdonos.

– Konferenciákat, összejöveteleket is lemondtak, nagyon visszaesett a vendégkör, emellett pedig a személyzet kifizetése, illetve megtartása is gond lehet a közeljövőben – mondta.

A csernátoni Lilla panzióban Horovitz Zsuzsa szerint turisztikai szempontból még nincs szezon, inkább hétvégékre, rendezvényekre foglal egy-egy környékbeli csoport, jelen pillanatig még senki semmit nem mondott vissza. A bikfalvi Téglás panzióban viszont igen, mint Szabó Róbert elmondta, egyelőre egy március 15-re bejelentkezett társaság fújta le az útját. Nem is annyira az ünnepi parádé elmaradása zavarja őket, inkább attól félnek, hogy karanténba kerülhetnek. A későbbi foglalások azonban egyelőre érvényesek, Szabó Róbert szerint a nagy szállásfoglalók jobban megsínylik a járványt, mint a kicsik.

A zabolai Mikes-kastély, illetve a dálnoki Gaál-kúria kommunikációs felelőse, Albert Zoltán elmondta, a kastélyban 150 fős vacsorát mondtak vissza két nappal korábban. Az Európai Régiók Közgyűlésének résztvevői ugyan Kovásznán szálltak volna meg, de Zabolán is eltöltöttek volna egy napot. A Mikes-birtok saját rendezvénye, a huszárbál is elmarad, ennek több magyarországi résztvevője lett volna.

– Az idegenforgalomra két csapást mértek egyszerre, hiszen az utazási korlátozások és a gyülekezést korlátozó intézkedések egyszerre sújtják az ágazatot – mondta Albert.

A dálnoki Gaál-kúriát illetően még nem mondtak vissza foglalásokat, de ott rövid távra terveznek, és főleg környékbeli csoportok jelentkeznek be egy-egy hétvégi rendezvényre, a közeli panziókban pedig még a bizalom is nagyobb – hangsúlyozta a turisztikai szakember, akinek elég lesújtó a véleménye a szenzációhajhász médiáról is, melynek hatására exponenciálisan nő az emberekben a félelem, és vész el az utazókedv, „pedig a nagy kerttel, szép természeti környezettel rendelkező szállások a nagyvárosi hoteleknél sokkal biztonságosabbak.”

Még csak most indult el a lavina, félnaponta hoznak újabb korlátozó intézkedéseket, ha tegnap még 1000 főig tarthattak rendezvényeket, ma már maximum 100 főig, ez pedig már a lakodalmakat is érinti. – Sok tervezés, munka és pénz vész kárba, lefoglalt repjegyek, szállások – vélekedett Albert Zoltán.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. március 13., 7:20
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Személyszállítást…..kiadták a bérletet az iskolásoknak,de nem kell őket szállítani! Kész jövedelem, majd áprilban újra bérletet vetet Busman!

 • User
  Dátum: 2020. március 13., 14:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  A levegőben már tavaly benne volt egy újabb gazdasági válság…sokan álválságnak hitték ,agyra-főre vették fel a hiteleket…autó,ház ,utazás…tartalék sehol ,adósság a bankok felé zsáknyival…a turisztikai vállalkozások kaszáltak ,emelték áraikat EURÓBAN! Most ne siránkozzanak,mindig kell legyen tartaléka ehy vállalkozónak is meg egy bérből élőnek is.Most megint egyesek azt várják hogy az állam húzza ki őket a.sárból,vagyis az adófizetők?Nem tanúltak a 2008 -as eseményekből?