Felhívás!

Nem könnyű, de belerázódik

Nem könnyű, de belerázódik Kovászna megye

Egy hónapos mérleget vont tegnapi sajtóértekezletén Vargha Fruzsina. Sepsiszentgyörgy fiatal alpolgármestere azt mondja „nem könnyű” átvenni a feladatokat, átlátni azokat a projekteket, amelyek esetleg évekkel ezelőtt kezdődtek, de úgy érzi, „belerázódik” a szerepbe.

Az alpolgármester kifejtette: öt olyan projektet sikerült elindítania, amely beleilleszkedik saját, kampány alatt megfogalmazott célkitűzéseibe, hogy ti. bevonja a fiatalokat a közéletbe, és abba is, amit a polgármester rábízott, hogy kiemelten a kultúrával és oktatással foglalkozzon.

Az egyik ilyen az a gyakornoki program, amit az önkormányzat hirdetett meg egyetemi hallgatók számára. A projektre 35 alap- vagy mesterképzésen lévő, leginkább kommunikáció, jogi és közgazdász szakon tanuló diák jelentkezett, közülük húszan erősítették meg a részvételüket.

– Azt gondolom, hogy a járvány megnövelte az érdeklődést, hisz az online oktatásban elveszett a gyakorlati képzés, és ezt sikerrel helyettesíthetné az, hogy elmenjenek egy hivatalba vagy egy vállalthoz dolgozni – vélekedett Vargha Fruzsina.

Az alpolgármester célul tűzte ki azt is, hogy bevonja a diáktanácsokat az önkormányzat munkájába, ez ügyben eddig négy diáktanács képviselőivel találkozott. Úgy véli: el tudja látni a közvetítői feladatot a diákok és a vezetőtanács között, mert korából kifolyóan a tanulók „még elfogadják”, de talán az idősebb tanárok is „adnak a szavára”. Úgy vélte, „hátrányban vannak” azok az iskolák, ahol nincs, vagy nem működik rendesen a diáktanács, mert így „szinte nincs párbeszéd” a két fél között.

Ugyancsak ezt a célt szolgálja az az ifjúsági konzultáció, amit – a kampányvádakat elkerülendő – a választások után indítanak, és amelynek célja, hogy érdemi, „konkrét számadatokkal alátámasztott” információkat kapjanak arról, hogy mi a fiatalok álláspontja a várossal kapcsolatban, milyen a fiatalok fizikai, virtuális és a jövőre vonatkozó városképe, hogyan lehet olyan várost kialakítani, ami segíti a hazatérést, a letelepedést.

Az Európa Kulturális Fővárosa projekttel kapcsolatban (az önkormányzat november 12-én írt alá együttműködési megállapodást Veszprémmel, hogy a megyeszékhely hivatalosan is partner a programban) elmondta: kialakulóban van a helyi csapat, amely a régi, 2015-ös, helyi projektet kidolgozók mellett új tagokkal is bővült, ami remélhetően azt jelenti, hogy új ötletek is kidolgozásra kerülnek.

– Azt szeretném, hogy a programban a 21. századi Sepsiszentgyörgyöt és Székelyföldet mutassuk be, hangsúlyos kortárs művészeti elemekkel, természetesen a tradíció tisztelete mellett – mondta az alpolgármester, aki szerint az együttműködés „új dinamikát” ad a helyi kulturális életnek.

Végezetül Vargha Fruzsina röviden megemlítette: napirenden van a képzőművészeti egyetem indítása 2021-ben, egyelőre két szakon, festészeten és szobrászaton, folyamatban van a helyi és külföldi tanári kar beszervezése, a helyszínről egyelőre nem született végleges döntés.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. november 26., 10:24
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Ha már ennyit futtatják ezt az aranyos kislányt, miért nem kérdezi már meg valaki, hogy miért nem 1 múzeumot, művészeti iskolát választott munkahelyéül?! Csak úgy “simán” be lehet sétálni a hivatalba és nemsokára egy közel 70.000 lakosú város mellékkormányosa lehet?! Mennyiért jár be havonta oktatást és kultúrát igazgatni?! Én vagy 20 éve(felsőfokú végzettséggel!) 1 bakancsot és egy iliescus féle kötöttblúzot tudtam vásárolni a fizetésemre, hónapokig műanyag mappában a kezemben hordoztam az iratokat! Az ingázást is minden nap stoppal oldottam meg, mert már akkor sokba került a busz a tintanyalónak!😉
  Ezeken kellene elgondolkodjon minden nap a kedves hölgy munkavégzés közben! Részben ilyenekért nem jut előrébb az ország! Nepotizmus mindenhol! 1 komolyabb versenyvizsga menne-e ahol közigazgatási kérdésekre kellene válaszolni?! Kétlem..$€£

  • User
   Dátum: 2020. november 26., 13:53
   ÉRTÉKELÉS: 6

   De drága hölgyem – vagy uram – közigazgatókkal meg hasonlókkal nem Oltot, de Dunát lehetne rekeszteni! Olyanokkal, akik átmentek az ön által említett “komoly” versenyvizsgán! Ilyen-olyan mérnekek, közgazdászok, kommunikációs szakemberek, cici- coci- poli- s mindenféle “oló-tológusok” annyian vannak, mint a csillag az égen! Vágják kívülről-belülről a törvényeket s az előírásokat, mint a parancsolat! Ennek ellenére működik nálunk a közigazgatás? Egy frásznyavaját működik! Minden megoldásra tudnak nem egy, de tíz problémát! Gyakorlati érzékből legtöbbje nulla a köbön! Egy likat a flaszteren nem tudnak betömetni évekig!

    • User
     Dátum: 2020. november 27., 12:46
     ÉRTÉKELÉS: -5

     Na jó, engedek egy kicsit: csak pusztán a mérnekekvel nem, de ha hezzavesszük a közgazdászokot, a politológusokot, a cociológusokot meg a jogászokot – hogy azokot a bizonyos “kommunikációs szakembereket” és a többi műanyag mappást ne is említsem – na hát ha ezek mind eccerre beléállanának az Oltba a szángyörgyi hídnál, Tusnádig érő tó lenne gyűlne fel utánnik.

   • User
    Dátum: 2020. november 26., 21:52
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Igaza van ! Nem kell ide sem szakértelem sem tapasztalat, a legtöbb gyakorlati érzékkel pedig egy barát frissen végzett gyereke rendelkezik, akinek még ott a tojáshéj a …. Egy autokrata vezetőnek nagyon jó választás.

  • User
   Dátum: 2020. november 26., 19:02
   ÉRTÉKELÉS: -5

   Ha a Nepot tehetséges és tettrekész , miért kellene műanyag mappával járjon stoppal .
   Igaz ,hogy lásd: Szekely Góbék “A mü üdőnkbe nem így vót” ,de ne legyünk irigyek.
   Lehet több mint 20 minusz értékelést fogok kapni erre a bejegyzésre , de nem érdekel.
   Nyomjátok drága székely testvéreim.
   Ha valaki tenni akar valamit ezért a szerencsétlen népért azt sárba kell döngölni.

  • User
   Dátum: 2020. november 27., 0:22
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Hogy te mekkora frájer vagy s még dicsekedel es vele? S még irigy es vagy a tetejibe! Hogy nem restelled? Panaszkodol, de méges bőcsködözöl!
   Remélem, a sofereknek, akik felszettek az út széliről, attál vaegy lejt!

 • User
  Dátum: 2020. november 26., 14:25
  ÉRTÉKELÉS: 12

  Többet ne fényezzék, mert csak borzolják a kedélyeket. Inkább csendben vegye fel a fizetését, s bólogasson szorgalmasan. Mindenki számára világos, hogy miért került oda. Egyelőre még a saját mesterségét sem gyakorolta, kinek, hol s mivel bizonyított? Ennek a kinevezésnek nagyon negatív üzenete van a közösségért tevékenykedő fiatalok számára, akik már lettetek valamit az asztalra. Apropó, fiatal tanácstagok, akik már 4 éve bólogattok szorgalmasan, milyen szájízzel nyelitek le a galuskát, hogy közületek valakit nem tartott a polgármester érdemesebbnek erre az amúgy létszámszaporító, felesleges funkcióra, mint ezt a kisasszonyt?

 • User
  Dátum: 2020. november 26., 14:24
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Annyira naív szegényke, hogy el is hiszi, hogy pont ő hiányzott onnan. Vagy túl sokat képzel magáról. Még szerencse, hogy nem sebészek, akik feltoloncolták a polcra, mert holnap műtene az irodalomtörténész diplomájával.

 • User
  Dátum: 2020. november 26., 18:51
  ÉRTÉKELÉS: 5

  En ertem de,hogy azert valasztunk egy alpolgarmestert mert o bevonja a diaktanacsot.hat baj van ezek szerint de nem is keves.Amugy a varosban minden a legnagyobb rendbe van csak a diaktanacs hianyzott.gratula megoldottak.

 • User
  Dátum: 2020. november 27., 0:08
  ÉRTÉKELÉS: -7

  Szálljatok már le róla, nincs egyéb bajotok? Csak az irigység beszél belőletek! Mindenki előtt ott volt vagy ott van a lehetőség, hogy akár politikai pályán is karriert csináljon! Ja, hogy az bajjal, felelősséggel, stresszel, esetleg jókora népszerűtlenséggel is – főképpen, ha sikertelenek vagyunk, ugye, ami bezony könnyen megeshet – jár? Neeem, azt már nem vállaljuk? Na rendben, de akkor ne szapuljuk azt, aki bele mer vágni, jó?

 • User
  Dátum: 2020. november 27., 13:11
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Irigység és rosszindulat beszél belőletek. Kíváncsi vagyok, akkor is ilyen nagy lesz e a po… akarám mondani, az arcotok, amikor jóakarótok, a nagy román hazafi – tévedés ne essék, román szempontból valóban hazafi és mint ilyen, tiszteletet érdemel! – D. T. fog elérni egy jelentős pozíciót (akár polgármester is lehet belőle, mert azért, ahogy Psmith mondta, ne tévesszük össze a valószínűtlent a lehetetlennel) a szángyörgyi önkormányzatnál. Mert hogy tudjátok: ne adja isten, de röpke 15-20 év múlva komoly esély lesz rá.