Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem kell a szakma

A kilencedikes diákok 13%-a nem folytatja a tanulást, a beiskolázási tervben szereplő 69 osztályból pedig azokat nem sikerült elindítani, amelyek a helyi munkaerőpiac által leginkább áhított asztalos és konfekciókészítő szakmára oktatta volna a diákokat. Kiss Imre főtanfelügyelő sajtótájékoztatón ismertette a részleteket.

A tavaly ilyenkor készített beiskolázási terv 1928 tanulóra szabta az osztályok számát, így 25 elméleti, 11 szaklíceumi, 26 szakközépiskolai, 7 művészeti-pedagógiai osztállyal számolt. A továbbtanulók jelenleg 62 osztályba járnak, az elméleti és művészeti-pedagógiai oktatásban betelt minden hely, szaklíceumban kettővel kevesebb, szakoktatásban hat osztállyal van kevesebb (ebből 2 román, 4 magyar lett volna), a meglévőkben is van még néhány hely. Megyénkben összesen 1700-an iratkoztak kilencedikbe, az első szakaszban 1450-en, további 250-en ősszel a második szakaszban, 97-en közülük más megyei középiskolában folytatják tanulmányaikat.

247 tanuló viszont átmenetileg vagy véglegesen marad az eddig szerzett tudással, ugyanis évismétlőre buktak, vagy még ez a lehetőség sem maradt nekik, mert koruk miatt nem irathatók vissza nyolcadikba (51-en), miután többszörös bukók, esetleg a hiányzások miatt kellett ismételniük. Ők többnyire falun élnek, illetve a városi roma közösségek tagjai, az okok között osztályfőnökeik a külföldre költözést, a szülői érdektelenséget, az alkalmi munkát, a szülők akaratát, a családalapítást (szülést) és ritkábban az anyagi lehetőségek hiányát jelölték meg.

A kötelező oktatásból kimaradók névsorát a tanfelügyelőség továbbítja a települések polgármesteri hivatalainak és rendőrőrseinek tudomásulvétel végett, ugyanis további illetékessége eljárni az érintettek ügyében nincs. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük