Felhívás!

Nem hagyja az üres fészket

Nem hagyja az üres fészket Kovászna megye

Hihetetlen a fészekhez való ragaszkodás a gólyáknál, és nemcsak náluk: ennek lehetnek most szemtanúi azok a madárbarátok, akik a hím, illetve a kiköltendő tojások nélkül maradt – a sepsiszentgyörgyi bekamerázott gólyafészekben lévő – fiatal tojót követik figyelemmel.

Kelemen László, a sepsiszentgyörgyi Rara Avis Madártani Egyesület elnöke, az oltszemi, majd innen Sepsiszentgyörgyre átköltöztetett bekamerázott gólyafészek ötletgazdája érdeklődésünkre elmondta, eddig még drukkoltak annak, hogy egy új hím jöjjön a fészekbe, és tojásokat költhessen a fiatal tojó, ám lassan kifutnak az időből.

– Figyelemmel kísérjük a hím által idecsalt, végül egyedül maradt fiatal tojót. Idén jött először ehhez a fészekhez, és annak ellenére, hogy az általa tojt tojások záptojások voltak, jelenleg szoros kapcsolatot alakít ki, őrzi a fészket. Meg vagyok győződve, hogy jövőben, ha nem pusztul el a vándorlás alatt, ugyanide tér vissza. A madaraknál, főképpen a gólyáknál elsősorban a fészek a közös: többször megfigyeltük, hogy a gólyák egymás között is kialakítanak köteléket, de a fészekkel ez még szorosabb, a tojóknál ez a viselkedés pedig még hangsúlyosabb. Idén ezt a ragaszkodást láthatjuk a kamerákon – avatott be Kelemen.

A szakember elárulta, hogy most már késő lenne egy esetleges párzás után a tojásokat kikölteni, igaz, az évek során egyetlen alkalommal ugyan, de jegyeztek Háromszéken októberi költést, amikor a madarak november végén hagyták el a fészket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.