Felhívás!

Nem érett be a paradicsom

Nem érett be a paradicsom Kovászna megye

Bár két hetet hosszabbítottak az értékesítési határidőn, ez nem segített a háromszéki paradicsomtermelőkön. A késő palántálás és a hideg tavasz miatt nem érik be a termésük, elesnek a 3000 eurós támogatástól.
A kormány által indított, védett felületű paradicsomtermesztés fellendítését célzó program szerint 3000 eurós, úgynevezett de minimis támogatásban részesül az a gazda, aki vállalja, hogy legalább 1000 négyzetméteren legalább két tonna paradicsomot termel, és ezt a főidényen kívül, május vége előtt vagy október vége után értékesíti. A májusi határidőt most két héttel meghosszabbították, de a háromszékieknek ez sem elég.
– Volt két bátor csernátoni gazda, aki megpróbálkozott a tavaszi paradicsomtermeléssel, de bebizonyosodott, hogy a mi éghajlati viszonyaink között ez nem működik. Csak február vége fele merték a palántákat kitenni, s bár onnan megvan a 3-3,5 hónapos vegetációs periódus, ha nincs elég meleg, a folyamat lelassul. Ez történt most is, az érés szinte egyhónapos „késésben” van, nem tudják a június 15-i határidőt sem tartani – magyarázza Könczei Csaba.
A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője elmondta: az őszi paradicsomtermelés sikertörténet volt, ezért a tavalyi háromhoz képest, idén már 11-en iratkoztak fel támogatásra. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. június 7., 13:31
    ÉRTÉKELÉS: 3

    70 millió eurót az utóbbi időbe szétdobált az állam az adófizetők pénzéből, így pár ezer euró paradicsomtermelőknek semmiség! Itt ahol 8 hónapot hideg van jó h nem biztattak banántermesztésre!!!!