Felhívás!

Nem engedték be a Nép Ügyvédjét a Zenóbia idősek otthonába, mert nem kért időpontot

Nem engedték be a Nép Ügyvédjét a Zenóbia idősek otthonába, mert nem kért időpontot Kovászna megye

Nem engedték be a Nép Ügyvédjének képviselőit a kézdivásárhelyi Zenóbia Idősek Otthonába, mivel nem jelentették be előre látogatásukat. A Nép Ügyvédje egy tavaly év végén elhunyt asszony halálával kapcsolatban vizsgálódik.

Az ombudsmani hivatal közleménye szerint csütörtökön szálltak ki az öregotthonhoz, hogy ellenőrzéseket végezzenek egy általuk vizsgált ügyben, a bejáratnál azonban a Zenóbia Egyesület képviselő megtagadták tőlük a belépést, ugyanakkor az ezt tanúsító jegyzőkönyvet sem voltak hajlandók aláírni.

“Az öregotthon vezetője, Szabó Jolán telefonon azzal indokolta az elutasítást, hogy a hatóság nem jelentette be előre látogatási szándékát, illetve, hogy a Nép Ügyvédjének intézménye előbb e-mailben kellett volna időpontot kérjen” – áll még a közleményben.

A hatóság kifejtette, hogy a hatályos törvények értelmében joga van előre be nem jelentett vizsgálatokat végezni minden olyan esetben, amikor felmerül a gyanú, hogy megsértették valakinek az élethez, testi-lelki épségéhez vagy az egészségének megóvásához való jogát.

A Nép Ügyvédje hivatalból indított eljárást, miután egy sepsiszentgyörgyi nő azzal gyanúsítja az idősotthon vezetőségét és személyzetét, hogy 81 éves édesanyja a nem megfelelő ellátás miatt vesztette életét. A nő azt állítja, édesanyja alultápláltan, dehidratáltan és mosdatlanul kerül kórházba, ahol nem sikerült megmenteni az életét.

Az eset után idén januárban a megyei fogyasztóvédelmi hivatal 12 ezer lejes bírságot szabott ki az öregotthonra, miután lejárt szavatosságú élelmiszert találtak, de förtelmes kosszal is szembesültek helyszíni ellenőrzésük során.

Az idősek otthonát vezető Szabó Jolán cáfolta az ellene és az intézmény ellen felhozott vádakat.

A történtek nyomán az ombudsmani hivatal a munkaügyi minisztériumhoz és a Szociális Kifizetési és Felügyelőségi Ügynökséghez (ANPIS) fordul, amelyek engedélye alapján az idősek otthona működik.

(stirileprotv.ro)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások