Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a Covidról szól

Nem csak a Covidról szól Kovászna megye

Bár az utóbbi évek egészségügyének főszereplője a koronavírus volt, a Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság több mint 100 fertőző betegség nyilvántartását és követését végzi el. Többek között ezekről is hallottunk dr. Ráduly István háromszéki prefektus keddi sajtótájékoztatóján, amelynek meghívottja Ágoston László közegészségügyi igazgató volt.

Hirdetés
Hirdetés

Ágoston László a Prefektusi Kollégium elé ma terjesztendő jelentést részletezte, amely a 2022-es évre vonatkozó tevékenységükről szólt, és több számadattal is szemléltette azt.

Az év eleje még a Covidról szólt, a járvány 2020-as kitörése után ekkor már az ötödik hullámot regisztrálták. Ennek esetszáma megdöntött korábbi rekordokat, így januárban 2824 beteget jegyeztek egy napon, februárban viszont már csak 312-t. Ezek a számok ugyanannyi ankétot is jelentettek, ezek elkészítéséhez az igazgatóság olyan személyzetet is bevont, amelynek nem ez volt az elsődleges feladata, illetve több munkatárs otthonról is dolgozott, mikor karanténba kényszerültek.

A tesztelések száma is igen magas volt az év első hónapjaiban: ha 2020-ban 9000 PCR-tesztet végeztek el, 2021-ben már 17 ezret és további 11 ezer gyorstesztet. Idén már az utóbbiak voltak abszolút többségben, az 55 ezerből 11 ezer volt a többnyire pozitív PCR-teszt, a többi pedig gyorsteszt, amelyeknek 16%-a volt pozitív.

Az esetszámok nagy többsége Szentgyörgyhöz és a megye többi városához köthető, illetve a városkörnyéki településekhez: sokan a munkahelyükről vitték haza saját településükre a vírust. A korcsoportokra lebontott statisztika is azt igazolja, a nagyobb mobilitású, aktív személyek körében volt gyakoribb a Covid. Nemek szerinti eloszlása viszont eltolódást mutat a nők felé, ők teszik a fertőzöttek 58%-át, bár ez lehet látszat is, mert feltételezhetően a férfiak csak azért vannak kevesebben, mert ők nem könnyen fordulnak orvoshoz a betegségeikkel.

A Covidon kívül még igen sok mindennel kell foglalkoznia a közegészségügyi igazgatóságnak, így a jódtabletták kiosztásával is. Ezekből több mint 300 ezret kapott a megye, és miután a családorvosok nem vállalták kiosztásukat, az e feladatra önkéntesen jelentkező patikáknak osztottak ki 82 ezer tablettát, hogy az igénylőkhöz eljuttassák. Ezek jellemzően a Szentgyörgy – Maksa – Kézdivásárhely útvonal mentén levő egységek. Az érdeklődés csekély a jódtablettákat illetően, de ezek 2025-ig megőrzik érvényességüket.
A koronavíruson kívül az igazgatóság követi más fertőző betegségek terjedését, esetszámát is, elsősorban az alsó és felső légúti megbetegedésekét, ezek a leggyakoribbak. Az előbbiek esetében az évi átlag kb.13 ezer, utóbbiaknál pedig 70 ezer, és ugyan most még több ezerrel kevesebbre vonatkozó adatuk van, a hűléses szezon csak most kezdődik, van esély idén is felzárkózni ezekhez a számokhoz.

Létezik, de folyamatos csökkenő tendenciát mutat a tbc-s megbetegedések száma (idén 29), emelkedik viszont a rühösök száma, ez évben 257-et regisztráltak. A bárányhimlő esetszáma 2019-től az addigi éves átlag (900) felére esett vissza, kanyarót és rózsahimlőt pedig több éve nem regisztráltak, mint ahogy diftériát, szamárköhögést, tetanusz-fertőzést sem. Három HIV-gyanús esetben volt közegészségügyi ankét, de nem igazolódott a betegség.

Külön fejezetet jelent kórházi (nozokomiális) fertőzésekre vonatkozó adathalmaz, általánosságban elmondható, hogy a számok nőttek, de főleg azért, mert ide tartozik a kórházi személyzet koronavírusos megfertőződése is, amikor egymástól vagy betegektől kapták el a betegséget. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük