Felhívás!

Nem biztos, hogy működni fog

Nem biztos, hogy működni fog Kovászna megye

Sok a kérdés, kevés a válasz, és nincs kidolgozott protokoll arra vonatkozóan, hogy miként zajlik a gyógyszertárakban bevezetésre tervezett koronavírus gyorstesztelés. A gyógyszerészek számos kérdéssel állnak szemben, és egyelőre kivárnak. A témában városi és vidéki gyógyszerészeket kérdeztünk, hiszen az sem mindegy, hol, mekkora felületen, milyen helyiségben szerveznék meg a tesztelést.

Mint ismeretes, pénteken ért véget az egészségügyi minisztérium azon rendeletének közvitája, amely a koronavírus-
gyorstesztelés gyógyszertári bevezetését és a teszt elvégzésének a körülményeit szabályozza. A szaktárca bevezetné, hogy a lakosság a patikákban is leteszteltethesse magát, és erre a célra ingyenes gyorsteszteket biztosítana a gyógyszertáraknak, de azok, akik teszteltetnének, meg kéne fizessék ezt.

De még így sem érné meg a gyógyszertáraknak anyagilag, nem beszélve arról, hogy számos más egészségügyi és gazdasági kérdés is felmerül. Kelemen Mihály, a Lotus Pharma gyógyszertár gyógyszerésze megkeresésünkre elmondta: a törvény számos területet nem érint, például, hogy fel kell készülni szakmailag, képzésekre lenne szükség,
külön helyiségre van szükség a teszteléshez, ami kisebb patikák esetében kivitelezhetetlen, de a keletkező vegyi hulladékok kezeléséről sem rendelkeznek.

– Semmi nem adott, fejetlenségre utal ez a tervezet. Arra sem gondoltak, hogy a tesztelés során mellékanyagok,
veszélyes hulladék keletkezik, amit el kell különíteni, és speciális úton elszállítani, ez pedig nagyon komoly probléma. Ugyanakkor, azt sem tudjuk, mi történik, ha valakinek pozitív lesz a tesztje, mert a háziorvosok vagy a közegészségügy esetében létezik egy rendszer ahová regisztrálják a betegeket, de a gyógyszertáraknál nincs.

Ennél is nagyobb gond a megfelelő tesztelési helyiség kialakítása, külön bejárási és kijárási lehetőséggel, betegutakkal, hogy az egészséges személyek ne fertőződjenek meg. Ezt a kisebb felületű patikákban nehéz megoldani, sőt szinte lehetetlen is.

Azt is meg kell oldani, hogy az a gyógyszerész, aki tesztel, az ne dolgozzon aznap a patikában, ne érintkezzen más vevőkkel – sorolta a felmerülő gondokat a gyógyszerész, amelyekre jelen állás szerint nem tér ki a rendelet.

Hozzátette: szívesen segítenének, megfelelő infrastruktúra kialakításával, számukra is kedvezőanyagi és más támogatással, de sajnosúgy látja, a végeredmény katasztrofális lesz, kiderül majd, hogy a gyógyszerészek nem állnak készen a feladatra, és mindez ártani fog a szakmának. Az is kérdés ugyanakkor, hogy ki finanszírozza a tesztelésre jelentkező gyógyszertárak védőfelszerelésekre (kesztyűk, maszkok, fertőtlenítőszerek) fordított kiadásait, illetve informatikai beruházásait, de a tesztek ára is minimum 50 lejbe kerül majd.

Fazakas Kata, a sepsiszentgyörgyi Dona gyógyszertár gyógyszerésze is azt mondja, egyelőre kivárnak, sok a tisztázatlan kérdés, nem kaptak elegendő információt arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan kell tenni, amennyiben tesztelnének a gyógyszertárban.

Múlt héten egyébként a megyei gyógyszerészkamarák képviselői videókonferencián tehettek javaslatokat az elképzeléssel kapcsolatban, de a projektet azóta sem véglegesítették, így maradtak a kérdések és a bizonytalanság.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. április 15., 11:07
    ÉRTÉKELÉS: -2

    “Ennél is nagyobb gond a megfelelő tesztelési helyiség kialakítása, külön bejárási és kijárási lehetőséggel, betegutakkal, hogy az egészséges személyek ne fertőződjenek meg.” Érdekes, hogy amíg nem tesztelnek senkit a patikában, addig nem kell betegút, mindenki tud bárhol járkálni. Mintha a teszt lenne az, ami az egészséges személyeket megfertőzi. Lehet, hogy ez tényleg így van?