Felhívás!

A klímaváltozás ellen

Kis alapterületen sokféle fafajból álló, biológiailag sokszínű erdőcske – ezt takarja az Akiro Miyawaki japán botanikusról elnevezett Miyawaki-erdő, amelylyel a klímaváltozás negatív hatásai ellen harcolnak a telepítők.
Sepsiszentgyörgyön egy tájépítész vállalkozó ötletét felkarolva a Babeș–Bolyai Tudományegyetem kihelyezett tagozata adott helyet a kísérleti erdőtelepítésnek, mely a maga nemében egyedülálló lesz Romániában.

Balázs Tivadar vállalkozó a BBTE környezettudomány karával vette fel a kapcsolatot azért, hogy megvalósíthassa ötletét, és támogatókra talált dr. Bartalis Ildikó szakirányvezető, illetve Cziprián-Kovács Loránd igazgató személyében. Így az egyetem hátsó udvarán, egy 101 négyzetméteres parcellán már elkezdődött a terület előkészítése, a talaj fellazítása és feljavítása, amelyre pénteken az egyetemi hallgatók közreműködésével huszonkét-féle őshonos fát és cserjét ültetnek, egy erdei ökoszisztéma gazdagított változatát létrehozva.

Az alacsonyabb és magasabb növésű bokrokat és fákat igen sűrűn ültetik, szem előtt tartva, hogy a természetes növénytársulásokban mi mivel fér meg jobban.

Ültetés után a földet vastagon mulcsozzák szalmával az egyenletes talajhőmérséklet biztosítása és a gyomok visszaszorítása érdekében. Az így kialakított erdők igen gyorsan nőnek, gazdag élőhelyet biztosítanak sokféle
élőlénynek, illetve sokszorta több szén-dioxidot elnyelnek, mint az egy fafajból álló, hasonló területű erdők.

A kis ültetvényt az egyetemi gyakorlat keretében gondozzák, és megfigyelik majd a környezettudomány szakos hallgatók, illetve Balázs Tivadar maga is kiveszi a részét a karbantartásából. Szerinte három év múlva már szép
kis erdőben gyönyörködhetnek a környéken lakók.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. április 15., 6:06
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ez egy nagyon szep terv, de a masik fele, hogy a varos tejesztese miatt, mar egeszen az erdo szeleig ki van epitve. Pl. Szalomer, Sugasfurdo fele vezeto ut, a “tolvajnegyed”- kent ismert ismert negyed. Ezek mind zavarjak az erdo “oslakoit”. Nem beszelve a hetvegi ATV es motorbiciklis “betyarokrol”, akiknek a hangoskodasuk tobb szaz meterol halhato. Ha az embert zavarja az a zaj, akkor biztosan az erdoben elo “oslakost” is zavarja, hiszen erzekenyebb a hallasuk, es a szaglasuk is.