Hirdetés
Hirdetés

Nem az alamizsnaosztásról szól, hanem az összetartozásról

Nem az alamizsnaosztásról szól, hanem az összetartozásról Kovászna megye

Idén sem marad el Kézdivásárhely egyik legnagyszerűbb civil kezdeményezése, amely Újévi meleg étel névvel épült be a köztudatba, és a kézdivásárhelyi Héjja Tamás nevéhez fűződik, aki Angliában él.

Két év kihagyás után az idei megmozdulás lesz a hetedik, és ez alkalommal is a céhes város főterén bonyolítják le, a Gábor Áron-szobor előtti téren, mint ahogy minden évben, az új esztendő első szombatján, ezúttal január 7-én 15 órától.

Héjja Tamás, a közhasznú Kézdivásárhelyi Infó Centrum (kezdiinfo.ro) oldal működtetője szerint ennek az eseménynek a lényege a találkozás, az üzenete pedig az, hogy adni jó.

– Mindig megkérdik, hogy mi a célja, és a legegyszerűbben válaszolva: ki kell jönni a térre, egyet enni, inni, és beszélgetni. Csak ennyi. Nekem ez egy feltöltekezés, nyitás az új évre, nem szeretem, ha arra helyezik a hangsúlyt, hogy rászorulókat, meg szegényeket várunk, akiknek alamizsnát adunk. Nem erről szól ez az egész, hanem a közösségről, a törődésről – fogalmazta meg Tamás, külön hangsúlyozva, hogy mindenkit szeretettel várnak, senki nem marad étel, ital nélkül, szeretné, ha a város megmozdulna, ha találkoznának a jó emberek, hisz ezt az egészet azért szervezi, hogy „összehozza azokat az embereket, akik összetartoznak.”

Az idei meleg étel elkészítése a Kati Konyha szakácsait dicséri, akik az időszak jellegzetes ételét, a lencseleves készítik el, kolbásszal. A felszolgálásban pedig a kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület önkéntesei segítenek.

2019-ben a Jazz Bisztró tökmagkrémlevesét kínálták a Francia Pékség tepertős pogácsáival, az étel mellé gyömbéres–mézeskalács szíveket osztogattak, amit a Süti Éden cukrászda készítette elő, majd a Kreakids Stúdió tanítványai díszítettek ki.

Legutóbb, 2020-ban a piaci ízeket idézték fel, akkor kétezer miccset sütöttek le, ugyanakkor forró mentateát és a mézes süteményt is kínáltak.

Idén nem számolják a porciókat, mert nem kell tartsanak az élelempazarlástól, hiszen a Kati Konyha mindenről gondoskodik, miután mindenkinek jutott a felszolgált ételből, bárki repetázhat, illetve kérhet elvitelre is, emellett a megmaradó mennyiséget szétosztják a rászorulók között.

Az első érkezőknek jutalom is jár, akik már kezdésre ott lesznek linó-levonattal gyártott emléklapot kapnak ajándékba Vetró-Bodoni Barnabástól.

Az eseményt Kézdivásárhely önkormányzata is támogatja a hely rendezésével és a vásári sátraknak a felszolgáláshoz való előkészítésével. A főtéri autós forgalmat is korlátozzák erre az időszakra, hogy a résztvevők tisztább, csendesebb környezetben fogyaszthassák el a meleg ételt.

Fotó: Deme Tamás

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük