Felhívás!

Nem a vakáció alatt fertőződtek meg

Nem a vakáció alatt fertőződtek meg Kovászna megye

Közleményben oszlatják el az érintett sepsiszentgyörgyi orvosok a közösségi médiában megjelent híreszteléseket a koronavírus fertőzöttségükkel, illetve az azt megelőző síelésükkel kapcsolatosan. 

Dr. András Pál szülész nőgyógyász és Dr. Kese Réka szülész nőgyógyász korábban már felvállalta pozitív koronavírus tesztjét és bár továbbra sem negatív a tesztjük, egy új rendelet értelmében hazaengedték őket és otthon vannak karanténban. Amíg nem lesz negatív a COVID19 tesztjük, otthon kell maradniuk. Mindkét orvos cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint március eleji sízésük során kapták volna el a betegséget és felelőtlenül jártak volna el. 

Dr. András Pál azt írta: február végén, március elején volt kirándulni családjával, a felső-ausztriai Schladmingban, ahol a jelenleg rendelkezésre álló osztrák járványtani adatok szerint nem volt koronavírus-fertőzött személy. Az orvos kontakszemélyei azóta is negatívak, illetve tünetmentesek, nála is március 21-én jelentkeztek a tünetek.  A különböző tényezőket figyelembe véve, illetve azt, hogy második tesztje is pozitív eredményt hozott, az orvos úgy gondolja mindenképpen március 19-e után fertőzödött meg, amit tünetei is igazolnak, hiszen akkor már 18 napja elhagyta Ausztriát. Mint írta, a kórház nőgyógyászati osztályán nála jelentek meg legkésőbb a tünetek, minden más kollegája korábban észlelte. 

– Remélem, a tények részletezésével minden emberben sikerült eloszlatni a bizonytalanságot, a kételyeket, és rávilágítani arra, hogy a nőgyógyászati osztályon megjelent koronavírusfertőzésnek semmi köze sincs a családunk ausztriai síeléséhez – hangsúlyozta Dr. András Pál.

Hasonló közleményt írt Dr. Kese Réka szülész-nőgyógyász is, akinek szintén pozitív lett koronavírus tesztje és mivel azóta is beteg, otthoni elkülönítésben van, távol családjától, szülei házában. Dr. Kese is megerősítette: minden személy, akivel érintkezett mai napig negatív, illetve tünetmentes, úgy a családja, barátai, mind az az 52 páciens, akikkel a magánredelésen, illetve a kórházban érintkezett. Ő is kiemelte: amikor kirándultak egyetlen igazolt COVID19 fertőzés sem történt, a nagy ausztriai góc mintegy  380 km-re volt tőlük. Amikor elhagyták az országot zöld zónának számított, egy hétre rá került fel a sárga listára. 

Az orvosok várják a járványtani vizsgálat eredményét, amelyet megosztanak majd nyilvánosan is.

Részletekkel visszatérünk az újságban az epidemiológiai ankét ismertetése után.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 8., 15:59
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Dr. András Pál:
  “Az egyik kollégámnál március 18-án (szerdán) délelőtt jelentkeztek a tünetek, lázasan jött munkába, és miután megmérte a lázát (37,5), hazament.”

  Dr. Kese Réka:
  “Csutortokon (19.03.2020) este, miutan elaltattam a kislanyomat, ugy ereztem hidegrazasom van, nem tudtam kibujni a takaro alol, lazat mertem es 37,5ot mutatott, meleg teat ittam, visszafekudtem. Az ejszaka folyaman ketszer ebredtem meg, szomjas voltam, es az elso ebredesnel nem tudtam a borzongas miatt kikelni a takaro alol, vizet ittam es maximum 38 fokos lazat mertem. Mivel konnyen sikerult visszabobiskolni mindket alkalommal, nem vettem be semmilyen gyogyszert, kivancsi voltam merre alakul a laz, mert 10-12 eve voltam lazas utoljara. Pentek reggel 7 ora utan enyhe fejfajassal ebredtem, de mar nem volt borzongasom. Betelefonaltam a munkahelyemre, az akkori osztalyvezeto arra intett kerjek betegszabadsagot a csaladorvosomtol, akit azonnal ertesitettem. Attol a pillanattol mar nem mozdultunk ki semerre”

  Hol a hiányzó láncszem?

  • User
   Dátum: 2020. április 9., 11:09
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Nevetséges, miért ne mehetnének az orvosok oda ahová akarnak? Nem volt Ausztria lezárva abban az időszakban, mindenki jött-ment, az egész világ. Ez a vírus egy orszagot sem kerül el és az egészségügyi dolgozók az elsők közt fertőződnek. Ne legyünk már ilyen kicsinyesek!

 • User
  Dátum: 2020. április 8., 18:08
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Dr-úr, ön törölte az Ausztriai képeket, #jo védekezés a korona vírus ellen #tehát tisztában volt a tényekkel, maradt volna otthon két hetet, és most nem kellene magyarázkodnia, elszurta a dolgokat, megesik, na de on elintezni pénzzel.

 • User
  Dátum: 2020. április 8., 19:28
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Könnyű kimagyarázni bármit utólag! Akkor a Dsv s dokik és a Sztgy i kórház orvosainak volt pozitív a tesztje, most sokkal többnek! Ha pl tegyük fel igazuk van, akkor is elég érdekes, mert szülészeten azért a higiéniai szabályok jobbak kellene legyenek mint 1 másik részlegen! Ha X beteg aki aids es és pl szül, vagy nőgyógyászati vizsgán van, következik 1 másik beteg 5 perc múlva,akkor?!😤😭

 • User
  Dátum: 2020. április 8., 21:40
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Én, személy szerint, egy nagy és “vaskos” bűntetést “nyomnék” rájuk. Legyen amit fizetgessenek. Orvos létükre, kirándulnak ilyen helyzetbe? Nem normális az ilyen ember…

  • User
   Dátum: 2020. április 8., 22:39
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Értsd már meg, hogy amikor elutaztak, sőt, amikor hazajöttek sem volt azon a környéken beteg. Egész Ausztriában 50 koronavírusos volt maximum, tehát még csak sárga zónának sem számított. Tehát egyrészt nem volt reális esélye, hogy megfertőződjenek, másrészt semmilyen kötelezettségük nem volt hazatéréskor, sem karanténba, sem elkülönítésbe nem kellett vonulniuk. Arra senki nem gondol, hogy simán elkaphatták valamelyik pácienstől is a több tucatból, akikkel abban az időszakban érintkeztek.

 • User
  Dátum: 2020. április 8., 22:05
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Kezdivásárhelyen mi van azzal a céggel ahol állítólag (hallásából tudom) van két fertőzött mert éppen olyan helyen jártak és a munka adó ex polgi ügyesen a többi embert is dolgoztassa annak ellenére, hogy az adott két ember (apa-fia) karanténba van? Vagy a Eduka el intéz mindent és dőlhet a lé??? Vagy mi a franc?

 • User
  Dátum: 2020. április 9., 9:13
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Igen, az is lehetséges, hogy egy tünetmentes betegtől kapták el. de ha őket majdnem mind lefertőzte, akkor már az illető betegnek az egész rokonsága fertőzött kellene legyen. Azért egy családban nagyobb a valószínűsége, hogy megfertőzik egymást. Ilyen esetről nem nagyon lehetett olvasni sehol Kovászna megyében. Vagy a beteg csak az orvosokat akarta megfertőzni, a rokonokat nem? Furcsa egy kicsit, nem gondolják? S az is furcsa, hogy az orvosok sem fertőztek senkit a családban csak egymást a kórházban.

 • User
  Dátum: 2020. április 9., 10:20
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Nem tudom,hogy miért kell még most is szidni az orvosokat. Szégyen,hogy ennyi gyülölködés van egyesekben. Az senkit sem idegesít hogy rajtukon kívül a fertőzöttek száma közelít a hatvanhoz és még azt se tudjuk melyik településről vannak. Hargita megyében a fertőzöttről még azt is kiírták, hogy hol járkált előző nap.

 • User
  Dátum: 2020. április 9., 11:46
  ÉRTÉKELÉS: 6

  A büdös életben soha senki nem fogja bebizonyitani,hogy kitől vagy kiktő indult a fertőzés a megyei kórházban,ugyhogy nyugodtan le lehet állni a mosakodással is és a mosdatással is.

 • User
  Dátum: 2020. április 9., 17:20
  ÉRTÉKELÉS: 4

  SPIN DOCTOR: A spin doktor az a személy, aki a hírt/közleményt – illetve a szavakat – úgy csűri-csavarja, úgy pörgeti, amíg az végül pozitív üzenetként jelenik meg (bármilyen káros hírnek is tűnt elsőre). Elsősorban a politikai tanácsadókra, politikai kommunikációs szakemberekre használják a kifejezést az USA-ban. Kategória: Köznyelvi Magyar szinonimái: sajtósebész, hírfényező, szócsűrő, médiakozmetikus