Felhívás!

Sürgősségi eljárással újrakezdi a paracetamol gyártását egy iași-i gyógyszergyár

Sürgősségi eljárással újrakezdi a paracetamol gyártását egy iași-i gyógyszergyár Gazdaság

Paracetamolt és novocalmint fog a romániai gyógyszertáraknak és kórházaknak szállítani az Antibiotice Iaşi gyógyszergyár, amely most sürgősen újrakezdi ezek gyártását, jelentette be kedden a vállalat.

A gyógyszergyár képviselői elmondták, sürgősségi eljárással újra elkezdték gyártani a paracetamol és a metamizol-nátrium (vény alapján megvehető, a paracetamol alternatívájaként ismert gyógyszer) alapú gyógyszereket, tekintve, hogy világszerte ezt a két szert ajánlják a COVID-19 fertőzés esetében fellépő láz és enyhébb tünetek kezelésére.

A vállalat rendelkezik a gyógyszergyártáshoz és -értékesítéshez szükséges minden engedéllyel, felszereléssel és tapasztalattal, így a COVID-19 tüneti kezeléséhez szükséges gyógyszereket is képes nagy mennyiségben legyártani, mondta el Ioan Nani, az Antibiotice Iaşi vezérigazgatója.

A cég képviselői szerint a paracetamol hatékony a légúti fertőzések kezelésében, a láz és a fájdalom csökkentésében, emiatt csökkentek drasztikusan ebben az időszakban a patikák készletei.

A gyógyszeripar képviselőivel folytatott megbeszélést a miniszterelnök

A kormány célja a hazai gyógyszergyártás fellendítése, mondta Ludovic Orban miniszterelnök kedden, a gyógyszeripar képviselőivel folytatott megbeszélésen.

A kormány a Facebookon tájékoztatott arról, hogy a tárgyalás fő témája a gyógyszerekkel és egészségügyi eszközökkel való folyamatos ellátás biztosítása volt. Ez egyrészt az új koronavírussal fertőzött betegek, másrészt az egészségügyi dolgozók szempontjából életbevágó.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a gyógyszerek, egészségügyi felszerelések és fertőtlenítőszerek hazai gyártását kívánja támogatni, hogy az ellátás folyamatos legyen a krízis idején.

Orban üdvözölte a iaşi-i gyógyszergyár arra vonatkozó döntését, hogy újraindítja két nagyon keresett gyógyszer – a paracetamol és a a novocalmin – gyártását.

A gyógyszeripar képviselői köszönetet mondtak a román hatóságoknak a COVID-19 járvány okozta válsághelyzet megoldására tett erőfeszítéseiért, és felajánlották segítségüket a lakosság gyógyszerekkel való ellátásának biztosítása érdekében.

A videokonferencián a miniszterelnök mellett részt vett Raluca Turcan kormányfőhelyettes, Ionel Dancă miniszterelnöki kancelláriavezető, Virgil Popescu gazdasági miniszter és Cosmin Marinescu elnöki tanácsos.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.