Hirdetés
Hirdetés

Sürgősségi eljárással újrakezdi a paracetamol gyártását egy iași-i gyógyszergyár

Sürgősségi eljárással újrakezdi a paracetamol gyártását egy iași-i gyógyszergyár Gazdaság

Paracetamolt és novocalmint fog a romániai gyógyszertáraknak és kórházaknak szállítani az Antibiotice Iaşi gyógyszergyár, amely most sürgősen újrakezdi ezek gyártását, jelentette be kedden a vállalat.

Hirdetés
Hirdetés

A gyógyszergyár képviselői elmondták, sürgősségi eljárással újra elkezdték gyártani a paracetamol és a metamizol-nátrium (vény alapján megvehető, a paracetamol alternatívájaként ismert gyógyszer) alapú gyógyszereket, tekintve, hogy világszerte ezt a két szert ajánlják a COVID-19 fertőzés esetében fellépő láz és enyhébb tünetek kezelésére.

A vállalat rendelkezik a gyógyszergyártáshoz és -értékesítéshez szükséges minden engedéllyel, felszereléssel és tapasztalattal, így a COVID-19 tüneti kezeléséhez szükséges gyógyszereket is képes nagy mennyiségben legyártani, mondta el Ioan Nani, az Antibiotice Iaşi vezérigazgatója.

A cég képviselői szerint a paracetamol hatékony a légúti fertőzések kezelésében, a láz és a fájdalom csökkentésében, emiatt csökkentek drasztikusan ebben az időszakban a patikák készletei.

A gyógyszeripar képviselőivel folytatott megbeszélést a miniszterelnök

A kormány célja a hazai gyógyszergyártás fellendítése, mondta Ludovic Orban miniszterelnök kedden, a gyógyszeripar képviselőivel folytatott megbeszélésen.

A kormány a Facebookon tájékoztatott arról, hogy a tárgyalás fő témája a gyógyszerekkel és egészségügyi eszközökkel való folyamatos ellátás biztosítása volt. Ez egyrészt az új koronavírussal fertőzött betegek, másrészt az egészségügyi dolgozók szempontjából életbevágó.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a gyógyszerek, egészségügyi felszerelések és fertőtlenítőszerek hazai gyártását kívánja támogatni, hogy az ellátás folyamatos legyen a krízis idején.

Orban üdvözölte a iaşi-i gyógyszergyár arra vonatkozó döntését, hogy újraindítja két nagyon keresett gyógyszer – a paracetamol és a a novocalmin – gyártását.

A gyógyszeripar képviselői köszönetet mondtak a román hatóságoknak a COVID-19 járvány okozta válsághelyzet megoldására tett erőfeszítéseiért, és felajánlották segítségüket a lakosság gyógyszerekkel való ellátásának biztosítása érdekében.

A videokonferencián a miniszterelnök mellett részt vett Raluca Turcan kormányfőhelyettes, Ionel Dancă miniszterelnöki kancelláriavezető, Virgil Popescu gazdasági miniszter és Cosmin Marinescu elnöki tanácsos.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük