Felhívás!

Nem a kétirányúsításra

Nem a kétirányúsításra Kovászna megye

Hosszú hónapok óta elhúzódó vita végére tettek pontot a legutóbbi szentgyörgyi tanácsülésen. A Civil hang csoport, illetve a javaslatukat felkaroló EMNP-frakció számára kedvezőtlen határozat született a Gábor Áron utca kétirányú forgalmának visszaállítását célzó indítványra.

A központban sokszor tapasztalható forgalmi dugók elkerülése volt az eredeti cél. Ezeket részben a városi autóállomány senkinek fel nem róható, rohamtempójú növekedése, másrészt viszont a környező utcák egyirányúsított forgalma okozza – legalábbis azon 3000 lakos szerint, akik petíciót írtak alá a kétirányú közlekedés visszaállításáért.

Látva, hogy a tanácsban igen nehéz e javaslat támogatását elérni, és a közlekedésrendészet sem véleményezi kedvezően, az EMNP egy egyszerűsített változattal terjesztett be határozattervezetet, azaz csak a Gábor Áronon és a Váradi József utca alsó részén kérték az eredeti állapot visszaállítását, és egy kisebb körforgalom létesítését a Kossuth, 1918. December 1. és Váradi utcák találkozásánál, azt is csak ideiglenes jelleggel. Mint az EMNP frakcióvezetője, Bálint József elmondta, figyelembe vették a folyamatban levő és jövőre tervezett utcafelújításokat is, amelyek főleg a Szemerja negyedből az alsó városrészbe lejutást hátráltatják (a Kós Károly és Sas utcákban végzett és az Andrei Șaguna utcában jövőre tervezett munkálatokat).

– Úgy fogalmaztunk, hogy minél több kolléga számára elfogadhatóvá váljon, amit akarunk. Kérjük, hogy legalább addig legyen kétirányú forgalom, ameddig a Cigaretta utcáig eljutunk a felújításokkal – mondta Bálint. A tanácshatározat többszöri kérésünkre sem került napirendre, sőt ezelőtt egy hónappal azt a választ kaptam, hogy a jegyzőnőtől véleményezés végett el van küldve a rendőrséghez. Mint kiderült, a rendőrség véleményezését november 15-én kérte a polgármesteri hivatal. A válasz szerint, amelyet az EMNP is külön kikért, a rendőrség elviekben egyetért, a részleteket a tanácsra bízzák, ám a jegyzőnő szerint a rendőrség nem támogatja a kétirányúsítást.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester a történések sorrendjében nem látott semmi kivetnivalót. Szerinte a rendőrség nem kívánt döntést hozni, nyáron a tanács közlekedési bizottságának utalta vissza az ügyet, az pedig a nyári szabadságok lejárta után, szeptember végén tárgyalta a javaslatot, és egyértelműen elutasította. Figyelembe vették, hogy a Kós Károly utcai munkálatok befejeződtek, s ez történik januárig a Váradi József utcán is, ezért úgy döntöttek, szükségtelen a forgalmi rendbe ismét beavatkozni, ha megtennék, újabb problémákat generálnának

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.