Felhívás!

Nehéz a háztetőket pucolni

Nehéz a háztetőket pucolni Kovászna megye

A hirtelen felmelegedés pár kellemetlenséget is hozott magával: kedden a megyeszékhelyen méretes jég- és hódarabok zuhantak le a háztetőkről, riadt, menekülő emberek látványa kísérte ezt. Az illetékesektől érdeklődtünk az idevágó kötelezettségekről.
Egy férfit kedd délben a Székely Mikó Kollégium tetőszerkezetéről lehulló jelentős hótömeg kényszerített futásra: az iskola alatt működő vendéglőből a személyzet kíváncsian tódult ki, a megriadt járókelők a gyanútlan érkezőket figyelmeztették. A helyszínen felvetődött a kérdés, ki okolható, ha a kellemetlenség mellett komoly sérülésekkel végződik egy-egy ilyen „kaland”? A városban több ház, létesítmény, közintézmény tetejéről zúdult alá a jeges hóréteg.
Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester érdeklődésünkre kifejtette, a városgazdálkodási 2012/241-es tanácshatározatban van egy „értelmezhető”, idevágó mondat, amelyben a tulajdonosokat, bérlőket vagy bármilyen jogcímen szereplő felhasználókat arra kötelezik, takarítsák le a házak tetejét a hótól, a csatornákat pedig a jégcsapoktól.
– A megfogalmazás miatt „értelmezhető” a törvény, hiszen akár egycentis hó esetében is kötelezhetnénk az érintetteket a letakarításra. A helyi rendőrség ellenőrzi a látható jégcsapokat, és fel is szólítja az érintetteket az akár életveszélyes helyzet orvoslására. A havas tetőket nehezebb az utcáról beazonosítani, csak a jelenség beálltával észlelhető. Közzétesszük a tanács honlapján ezt a kötelezettséget, és aki úgy gondolja, hogy veszélyes a helyzet, de egyedül nem boldogul, az kérheti a megyei tűzoltóság segítségét – részletezte az alpolgármester.
Tolvaj Marius, a megyei tűzoltóság szóvivője kérdéseinkre elmondta, idén még nem, de tavaly 4 alkalommal kérték a segítségüket hasonló ügyben. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.