Felhívás!

Új tűzvédelmi szabály

Új tűzvédelmi szabály Kovászna megye

Az elmúlt esztendőben – 2016-hoz képest – jelentősen kevesebb volt a tűz­esetek száma Háromszéken, illetve a felkészültségnek, a modern felszereléseknek betudhatóan a közbelépési idő is jelentősen csökkent – derült ki a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tegnapi sajtótájékoztatóján, ahol egy újdonságra is felhívták a figyelmet.
A pozitív hírek mellett pár hiányosságról is lehullott a lepel.
Tavaly átlag napi 15 alkalommal kérték a felügyelőség segítségét, a 112-es sürgősségi hívószámon befutó hívások száma elérte az 5631-et (ez a szám 2016-ban 4897-re volt tehető). Összesen 3385 sürgősségi bevetésen vettek részt az életmentők (39,36%-kal több, mint az azelőtti évben), legtöbbször a rohammentősök (SMURD) szálltak terepre (2710 bevetés). Az átlagos bevetési idő a tűzoltók esetében 16 perc 9 másodpercről látványosan lecsökkent 10 perc 36 másodpercre, illetve a rohammentősöknél 8 perc 9 másodpercről 7 perc 48 másodpercre. Ez a modern felszerelésnek, a felkészültségnek köszönhető, illetve az utak, az infrastruktúra javulását is pozitívumként említették az illetékesek.
A lakosság tudatosabb vagy csupán szerencsésebb: a statisztika szerint míg 2012-ben megyénkben 157 alkalommal okoztak gondot a lángok, addig 2016-ban 134-, tavaly pedig 121-szer. Amúgy a legtöbb tűzesetet tavaly is „fűtésszezonban”, decemberben és januárban jegyezték.
A 2017-es kivételesebb, tragikusabb események közül a kommandói iskola lángba borulását említették, de ide sorolták az előpataki, 2 éves, erdőben eltévedt kisgyerek felkutatását vagy az aldobolyi, jelentős mennyiségű világháborús lőszer megtalálását, megsemmisítését, illetve a sepsiszentgyörgyi műemlék, a Horváth-féle ház leégését is. Égető gondként vetették fel, hogy a bevetési idő nagyon nagy Barót és Kovászna környékén. Szerencsére Baróton pozitív fejlemény, hogy a helyi, illetve megyei tanács jóvoltából építményeket engednek át vagy húznak fel a tűzoltóság számára. Kovásznán is zajlanak hasonló tárgyalások, ám még nincs konkrétum, igaz, itt működik a megye talán legjobban ellátott önkéntes tűzoltó-alakulata.
A személyzet terén alkalmazásokkal erősítenének, fiatalítanának. A személyzet közel 10%-a nő, ám a hölgyek nem csupán az irodában állják meg a helyüket!
Újdonság, hogy a január 15-én megjelent (a 2006/307-es, tűzvédelemre vonatkozó törvényt kiegészítő) 28-as törvény értelmében január 21-től minden egyes tűzvédelmi engedéllyel nem rendelkező épületre (klub, diszkó, étterem, bevásárlóközpont, üzlethelyiség, színház, mozi, hotel, panziók stb.) ki kell függeszteni egy fehér hátterű, piros betűs figyelmeztető táblát, amin legalább 2,5 centiméteres karakterekkel, román nyelven a következőket írja: „Ez a helyiség tűzvédelmi engedély nélkül működik”. Aki ezt elmulasztja, 5 ezer lejes bírságot kockáztat. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.