Felhívás!

Négy utca kap nevet

Négy, eddig névtelen sepsiszentgyörgyi utcára vonatkozó névjavaslatokról szóló tanácshatározat-tervezet van közmeghallgatásra kiírva a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban.

A névtelen utcák megnehezítik a közterületek adminisztrálását, a közbeszerzési folyamatot, felújítási munkálatokat, ezért a város névadásra szánta el magát.

Puskás Ferenc nevét viselné a Sepsi Aréna közelségében levő, a Forrás utcára merőleges útszakasz. Az elnevezést javasló lakos indoklása szerint azért lenne helyes a világhírű, 85-szörös nemzeti válogatott focistáról elnevezni az utcát, mert a közelben levő Sepsi OSK stadion mellett működik a Puskás Ferenc Akadémia gyermekosztálya is.

A Kolcza-tag nevű utca a már régóta hasonló néven ismert városrészben lenne, az Őrkőtől délre, tulajdonképpen az Erdő utca felső, aszfaltozott szakasza kapna külön nevet.
A déli városrészben a Jókai Mór utcára merőleges, a Farm utcával párhuzamos utcát a híres bodosi születésű geológus tanárról, tanítóról és pomológusról, Budai Józsefről neveznék el, aki 138 új gyümölcsfajtát nemesített.

A magyarbarát „Gyalu” becenevű Gelu Pâteanu író, költő, műfordító (1925-1995), Mikes Kelemen leveleinek és a Toldinak avatott román tolmácsolója eddig nem volt szimpatikus a prefektúrán működő, utcaneveket jóváhagyó névadó bizottságnak, mert korábban kétszer visszautasították, de talán harmadik felterjesztésre jóváhagyják, hogy a Román Hadsereg és a Sombori Sándor utcákat összekötő, név nélküli szakasz az ő nevét viselje ezután.

A témában kiírt közmeghallgatás október 25-én jár le, eddig egy civil szervezet emelt szót, a procedúrát kifogásolva: véleménye szerint először a prefektúrán működő bizottságnak kellett volna jóváhagynia a tervezetet, azután rosházának, és nem fordítva. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.