Felhívás!

Napkapu-projekt újratervezve

Napkapu-projekt újratervezve Kovászna megye

A koronavírus miatti kényszerintézkedések alapjaiban megrengették a Tulit Éva által kezdeményezett, a Háromszéki Közösségi Alapítvány, a Balassi Intézet szentgyörgyi fiókja és a megyeszékhelyi polgármesteri hivatal által felkarolt erdőültetési programot is.

Ahogy már korábban is többször írtunk róla, az eredeti tervek szerint előzetes felkészítők után áprilisban diákoknak kellett volna elültetni 5000 csemetét Sepsiszentgyörgy határában. Mivel gyülekezni tilos, a fácskák pedig életmagra kaptak, a HKA is újratervezte a dolgokat.

Az 5000 csemetét már januárban beszerezte az alapítvány, de mivel a diákokat most szigorúan tilos hasonló akciókba bevonni, hivatásos ültetőket kell igénybe vennie. Legkésőbb jövő hét elejéig el kell végezni a munkát, mert különben elpusztulnak a fácskák. Ez legalább duplájára emeli a költségeket: a tölgy- és juharcsemeték 5000 lejbe kerültek, most még legalább ugyanannyit kell fizetni az ültetésért, amely nem halasztható. A HKA igazgatója, Bereczki Kinga bizakodik abban, hogy – ahogy eddig is történt – lesznek vállalkozók, akik szívesen támogatják az ügyet és adakoznak az újabb költségekre.

Jelenleg a Tega közreműködésével a Sugásfürdő felé vezető út bal oldalán, a kőbánya és a Bíróné pusztája közötti egy hektáros parcella megtisztítása van folyamatban, majd ideiglenes megoldásként kerítés helyett egy árokkal veszik körbe azt, hogy egyes lakosok szekerekkel ne tudjanak átmenni a csemetésen, amelyet később az önkormányzat saját költségén bekerít, majd még vadkamerával is fokozzák a biztonságot.

A projekt kezdeményezőinek eredeti tervei szerint tavaly októbertől decemberig számtalan iskolai osztály diákjait készítették fel a fák ültetésére, illetve az ökológiai szemléletből: a Mikes Kelemen Líceum, az Ady Endre-, Váradi József-, Gödri Ferenc-iskolák, a Református Kollégium és a Berde Áron Szakközépiskolából az ötödikesektől a tizedekesekig mintegy 600 tanuló mutatott érdeklődést a program iránt. A faültetők neve felkerült volna a Péter Alpár által elkészítendő Napkapu-emlékmű időkapszulákba – bár ez a közösségi tevékenység lett volna a lényeg –, és be is fog kerülni az év végén az ’56-os emlékparkban felállított szoborba, ha majd ősszel részt vállalnak a csemetés gondozásában, hiszen abban sarlózni, öntözni kell. Jövőre pedig és a további években (tízéves lefutású programról van szó) újabb egy-egy hektárral bővülne a majdani erdő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. március 19., 7:14
    ÉRTÉKELÉS: 2

    A tanarok tanitsanak es az erdeszek ultessenek fakat, ennek ez a rendje. A gyermekek altal ultetett csemetet majd fele ki szarad es meg volt hiaba a egesz nagy felhajtas!!!!