Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nagyot csalódtak a magyar érettségi eredményeiben a háromszéki diákok

Nagyot csalódtak a magyar érettségi eredményeiben a háromszéki diákok Kovászna megye

Noha országosan az elmúlt 15 év legnagyobb átmenési arányát sikerült elérni, Kovászna megyében a tavalyinál egy százalékkal kevesebb végzős teljesítette idén szerencsésen az érettségit. Többen érzik úgy, hogy a magyar nyelv és irodalom írásbelin szerzett jegy rontott az átlagon, mások a román vizsgán teljesítettek gyengén, és ezért élnek az óvás lehetőségével. Nagy általánosságban viszont elégedettek, reálisnak látják az eredményeket.

Hirdetés
Hirdetés

Az idei érettségi óvások előtti eredményeiről déli 12 órakor értesültek a háromszéki diákok is, legtöbben az oktatási minisztérium honlapjáról. Ebben az időpontban a vizsgaközpontoknál is elkezdtek gyülekezni a fiatalok, többen azért, hogy óvást nyújtsanak be, mások egyszerűen csak találkozni szerettek volna a társaikkal.

Változók a vélemények

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium előtt gyülekező néhány diák mosolygósan gratulált egymásnak, a vizsgát mindannyian sikeresen teljesítették. Szerintük teljesen korrekt volt az osztályozás, átlagban 7–8 közti jegyekkel végeztek, ezekkel elégedettek is.

„Csak az a szégyen, hogy még román nyelvből is magasabb jegyet írtam, mint magyarból” – nyilatkozott őszintén az egyikük. Egy később érkező tanuló ezzel szemben éppen a román érettségi jegyével volt elégedetlen, 4,50-et írt, ezért mindenképpen érdemesnek látta benyújtani az óvást.

Az eredményeket hétfőn délben kapták meg a diákok. Fotó: Tuchiluș Alex

A Mikes Kelemen Elméleti Líceum volt a megyeszékhely másik vizsgaközpontja, itt fél órával az eredmények kifüggesztése után már jócskán gyülekeztek az óvásra jelentkezők, többen a szüleikkel együtt. Volt, aki a románnal, más viszont a földrajz vagy történelem írásbeli jegyével volt elégedetlen, de olyan is akadt, akinek mindenből megvolt az ötöse, csak éppen a hatos átlagot nem sikerült elérni.

A helyszínen megkérdezettek szerint kétségkívül az anyanyelv volt a legnehezebb, a választott tantárgy pedig a legkönnyebb vizsga az idei érettségin.

Érzékeny pont volt a magyar

A kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceumban tanult diák kérdésünkre elmondta, kifejezetten elégedett az érettségiátlagával, ez ugyanis elegendő az egyetemi felvételi kritériumoknak. Földrajzból teljesített a legjobban, 9,75-tel végzett, de állítja, hogy a megoldókulcs alapján ennél is magasabb jegyet érdemelt volna. A leggyengébben a román sikerült, ezen 8,10-et sikerült elérnie.

Hasonló eredményekről számolt be egy diáklány is, aki biológiából 9,80-at írt, románból viszont 7,25-öt. „A magyar 8,55 lett, amit úgy gondolom, nagyban befolyásolt az, hogy nehezebb tételt kaptunk a korábbi évekhez képest.

Szülők és gyermekeik szemlézték a listát a Mikes Kelemen Elméleti Líceumnál. Fotó: Tuchiluș Alex

Többen is panaszkodtunk, hogy a magyar jegynek magasabbnak kéne lennie, hiszen ez az anyanyelvünk, viszont ez esetben nem volt könnyű dolgunk. A magyar érettséginek emelnie kellett volna az átlagon” – fogalmazott.

„A magyar jegyeket nem tartom reálisnak, sok osztálytársamnak a románnal megegyező lett a jegyük, pedig az anyanyelvünkből írt érettségi sokkal jobb kéne legyen. Viszonylag nehéz tételt is kaptunk az eddigi évek tételeihez képest” – nyilatkozott egy harmadik megkérdezett, aki szerint a román anyanyelvűekhez képest a magyar diákoknak jóval több felkészülésre volt szükségük, az anyanyelvi vizsgának pedig javító és nem rontó eredménye kellett volna legyen. Mint mondta, magyarból határozottan jobbra számított, de a többi tantárgy esetében kielégítő volt az osztályzat: míg magyarból 8,25-öt, addig matematikából 9,70, biológiából 9,90-et kapott.

A magyar érettségin tehát könnyebb tételekre, magasabb jegyekre számítottak a háromszéki diákok. Ami a románt illeti, az általunk megkérdezettek szerint a magyar tagozatos érettségizők dolgozatainak megjelölése határozottan segített a méltányosabb javításban.

Kovászna megyében egyetlen tízes média sem született idén. Fotó: Tuchiluș Alex

Kovászna megyében a 2024-es nyári érettségin a tanulók 67 százaléka ment át, 2023-ban ez az arány 67,9 százalék volt. 1308 tanulóból 1280 jelent meg, ebből 423 bukott el. A kimutatások szerint egyetlen tízes média sem született idén, 9,5 és 9,99 közötti jegyet 26 diák ért el.

Fotó: Tuchiluș Alex

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2024. július 9., 14:10
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Lassan mar a magyar is mumus lett a roman mellett…asszem a baj a diakokkal van.Le kell tenni a telefont,elfelejteni a fesztivalokat,abbahagyni a tekergest es mindjart minden jobbra fordul!

 • User
  Dátum: 2024. július 9., 15:28
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Mert katolikusabbak vagyunk a pápánál. Így segítsük a gyerekeinket. Szégyeljék magukat az illetékesek… A románok segítik a sajátjukat, mi pedig visszahuzzuk. Megérdemeljük sorsunk.
  Ezek után ne csodálkozzunk, ha román osztályba akarnak menni a gyerekeink. Jól is tennék. Legalább jobban menne a román és a magyart leadó pedagógusok is más megélhetés után kellene nézzenek… Mert ezek után ezt érdemelnék. Tisztelet a kivételnek…