Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élményt adtak az autizmussal élő gyerekeknek

Élményt adtak az autizmussal élő gyerekeknek Kovászna megye

Szórakoztató és fejlesztő tevékenységekben gazdag hetet tudhat maga mögött az a tizennyolc autizmussal élő gyermek, akik ingyenes élménytáborban vettek részt Benedekmezőn a Mind Aut Egyesület szervezésében. Szakképzett terapeuták és önkéntesek közösen biztosítottak a gyerekeknek kézműves és zenés foglalkozásokat, szabadtéri játékokat és lovas terápiát.

Hirdetés
Hirdetés

Második alkalommal szervezték meg az autizmussal élő gyerekek élménytáborát Benedekmezőn július első hetében. A kezdeményezés már csak azért is különleges, mert a részvételt idén is ingyenesen tudták biztosítani a tizennyolc gyermek számára, a programkínálat pedig változatlanul gazdag volt.

Fotó: Tuchiluș Alex

Három különböző állomáson zajlottak a tevékenységek, rotációs formában: míg a gyerekek egy részét kültéri játékokkal kötötték le, addig mások lovagoltak, bent pedig zenés, kézműves foglalkozás zajlott. A táborban önkéntesek és szakképzett terapeuták foglalkoztak a kicsikkel, a legfiatalabb résztvevő mindössze három éves. Kardos-Bors Zsuzsa kognitív-viselkedési pszichoterapeutától és a Mind Aut szakmai irányítójától tudjuk, hogy idén is nagy siker övezte az öt napon át tartó tábort, amelynek egyik legkiemelkedőbb programja a lovaglás volt.

Fotó: Mind Aut Egyesület/Facebook

A lovas terápiával ugyanis látványos fejlődést lehet elérni az autizmussal élő gyerekeknél, kiváltképp, ha erre a közösség is ösztönzi őket. A pszichológus szerint olyan kisfiú is jár hozzájuk, akit három hónapon keresztül képtelenség volt lóhátra ültetni, a táborban viszont felengedett, társai biztatására bátorságot kapott, és ez órási előrelépésnek számít. Főképp azért, mert a lovaglás a szenzo- és pszichomotoros készségeket is fejleszti, a gyerekek majdhogynem észrevétlenül, szórakozva tesznek meg egy lépést a javulás irányába. A lóasszisztált terápiás foglalkozásokon két képzett ló és több oktató állt a gyerekek rendelkezésére.

Fotó: Mind Aut Egyesület/Facebook

A szervezők köszönetet mondanak a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak, amely a Testi és lelki egészségmegőrző pályázatán keresztül támogatta a tábort, és a Vadon Egyesületnek, akik a helyszínt, a lovakat és lószakértőket, önkénteseket biztosították. Az étkezéseket a Tribel vendéglő, a Diószegi Pékség támogatta.

Címlapfotó: Mind Aut Egyesület/Facebook

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük