Felhívás!

Nagyon résen kell lenni

Nagyon résen kell lenni Kovászna megye

Még csak február eleje van, de a sípályákon már eddig annyi baleset történt, mint máskor egy egész szezonban – mondta lapunk érdeklődésére Leonid Moscviciov, a Kovászna Megyei Hegyimentő Közszolgálat vezetője (persze, az is előfordulhat, hogy máris itt az idei szezon vége is – szerk.).

Az okok sokrétűek, elsősorban a nagyobb forgalom, a figyelmetlenség és a megfelelő felszerelés hiánya említhetők meg.
Januárban 10, február első 5 napjában 4 esetben szorultak a hegyimentők beavatkozására a síelők a kovásznai és a sugásfürdői sípályákon (a kommandóit nem akkreditálta a turisztikai minisztérium). Általában két hegyimentő teljesít szolgálatot mindegyik pályán, így oldható meg a jelenlegi személyzeti állománnyal (4 alkalmazott, 13 önkéntes hegyimentő) az állandó felügyelet. (Jó tudni, hogy e hétvégétől a kovásznai pálya bezárt, mert elolvadt a hó, és ilyen magas napi hőmérsékletek mellett hóágyúzni sem érdemes.)

Az idei esetek között több van olyan, amelyben kiskorúak érintettek, de igazán súlyos következményekkel járó esés szerencsére még nem volt, többnyire boka-, térd- és vállsérüléseket regisztráltak. Az utóbbi héten folyt az iskolások síoktatása, illetve vakációban is többen éltek e sportolási-kikapcsolódási lehetőséggel, ezért is gyakoribbak a hegyimentők bevetései.

A síelés veszélyes sport, amelyben teljesen nem zárhatók ki a balesetek, de arra oda kell figyelni, hogy azok esélyét minimalizáljuk – mondta Moscviciov. A balesetek okai között említette a figyelmetlenséget, a tapasztalathiányt, a túlzott sebességet a pályán.

– Mindenki a tudásához mérten válasszon könnyebb vagy nehezebb pályát, annak függvényében, mennyire tudja uralni a saját sebességét, a haladási irányt. Ez utóbbiakhoz vegye figyelembe a terep- és hóviszonyokat is. Tartsa a távolságot a többiektől, különösen, ha előzésre készül, hiszen a megelőzött esetleges manővereire is fel kell készülni. Ha meg kell állnia, lehetőleg ne tegye egy szűk helyen, ekkor is, de ha elesik is, minél hamarabb kerüljön a pálya szélére, lefelé vagy felfelé is ott gyalogoljon, ha muszáj. Vegye figyelembe a pályaadminisztráció jelzéseit – fogalmazott meg néhány ajánlást a hegyimentők vezetője.

Kiemelten fontos, hogy jó minőségű védőfelszerelésbe, sisakba, esetleg hátvédőbe is beruházzanak, a legutóbbi esetben a kiskorúnak nem volt sisakja. A síoktatóknak is ajánlott jobban odafigyelni a kicsikre. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.