Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Nagy a gyógyszerhiány

Nagy a gyógyszerhiány Kovászna megye

Dr. Lucia Seres, a Kovászna Megyei Családorvosok Szövetségének az elnöke a sajtónak nyilatkozva elmondta, hónapok óta Háromszéken és Románia-szerte is gyógyszerhiánnyal küszködnek a patikák, az őszi-téli influenzajárvány idejére például nehezen lehet hozzájutni bizonyos antibiotikumokhoz, szirupokhoz, hiány van a krónikus betegek számára kellő gyógyszerekből, készítményekből.

Hirdetés
Hirdetés

Ami szintén nagyon aggaszó – vázolta az orvos –, sem a gyógyszertárakban, sem a kórházak készletében nincs elegendő védőoltószer a csecsemők, kisgyermekek számára. Sok helyen alig vagy egyáltalán nincsenek olyan szérumok, amelyeket az egészségvédelmi rendszabályok kötelező módon előírnak gyermekek számára, a születéstől néhány hónapos vagy néhány éves életkorig. Az orvosnő több szülőről is tud, akik távolabbi városokból, más megyékből tudtak beszerezni néhány olyan vakcinát, amelyek a kisgyermekek egészségvédelmét, egészséges fejlődését szolgálják.

– Csaknem 2500 gyógyszernél és készítménynél jegyeztek súlyos hiányt, némelyik egész egyszerűen megtalálhatatlan – mondotta dr. Lucia Seres, aki úgy véli, az okok egyike az alacsony kereskedelmi árak, a másik a román gyógyszerek, készítmények exportja, és harmadik lehetséges magyarázat az, hogy a gyógy­szer­ellátás tervezői a vártnál kisebb mértékű lakossági vásárlással, fogyasztással számoltak.

– A szülőknek óvatosnak, körültekintőnek kell lenniük, ne hordozzák kisgyermekeiket föltétlenül tömegrendezvényekre, társas összejövetelekre, ajánlatos kerülni a zárt térben lévő játszóhelyeket is, mert többféle vírus és kórokozó kering mostanában, emelkedett a fertőződés veszélye. Sepsiszentgyörgyön sok a himlős eset, figyelni kell a gyermekek egészségének védelmére. Sajnos, a himlő elleni vakcina is hiánycikk, akárcsak azok a védőoltás-szerek, amelyeket 2 és 4, valamint 11 hónapos korban kellene megkapniuk a gyermekeknek. Az újszülötteknek az első 24 órában be kellene adni a B hepatitis elleni védőoltást, de a sepsiszentgyörgyi szülészeten nincs, voltak szülők, akik Bukarestig utaztak, hogy beszerezzék – részletezte az orvosnő, és rámutatott, az áldatlan helyzetben, a heveny gyógyszerhiány okán a családorvosok arra kényszerülnek, pácienseiknek ötven–száz éves házi módszereket ajánljanak a légúti megbetegedés gyógyítására vagy megelőzésére.

Rossz nyelvek, mendemondák szerint a gyógyszerhiány mesterséges művelet, az a cél, hogy később már a korábbinál magasabb áron is könnyen lehessen kínálni gyógyszereket. 

 Fotó: Barabás Ákos

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 25., 6:03
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ha már gyógyszerekkel kapcsolatban írunk cikket, illene megkérdezni a gyógyszerészeket is.Ha az újságírásról szóló cikkben csak a mérnököket kérdeznék, milyen lenne?

 • User
  Dátum: 2022. november 25., 8:42
  ÉRTÉKELÉS: 8

  “Rossz nyelvek, mendemondák szerint”-idézet bezárva. És még elvárják hogy hiteles hírforrásnak tekintsük az újságírókat.Jobb helyen a főszereksztő “perzsára” hívta volna a cikk szerzőjét, és semmiképpen nem hozták volna le az irományt.