Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mozgások az egyházmegyében

Mozgások az egyházmegyében Kovászna megye

Papmozgatások történtek a gyulafehérvári római katolikus egyházmegyében: több háromszéki településről helyeztek el plébánost, akik helyett mások fogják betölteni a lelki szolgálatot.

Hirdetés
Hirdetés

Augusztus 1-jétől személyi változásokra kerül sor a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében, ezeket az érsekség honlapján tették közzé június 29-én, Szent Péter és Szent Pál apostolok főünnepén. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek a 2021./VII. számú körlevelében kiemeli, hogy a papok helyezésénél figyelembe kell venni a hívek jogait és a pap személyiségét, képesítését, párosítva tehetségét egy adott helyzet valódi szükségleteivel. A frissen pappá szentelt újmisések (négyen) is megkapták kinevezésüket.

„Érvényesíteni szeretnénk Zsinati Könyvünk azon rendelkezéseit, amely szerint minden pap legalább öt évet szórványhelyen is működik. A nem szórvány plébániák esetében 15 évi szolgálat után a plébános nyilvánítsa ki szándékát a főpásztornak, hogy más egyházközség vezetését is vállalná. Az állam által megszabott nyugdíjas korhatár elérése a plébános számára nem jelenti a szolgálat végét, hiszen az Egyházi Törvénykönyv a 75. életévét betöltött plébánost szólítja fel, hogy szíveskedjék hivataláról való lemondását benyújtani a megyéspüspöknek, aki dönt annak elfogadásáról vagy elhalasztásáról” – olvasható többek között Mons. Dr. Kovács Gergely, Erdély érsekének a közleményében, magyarázatként, hogy miért szükségesek a papmozgatások.

A kedden közzétett közlemény szerint a változások a következők: a június 29-én pappá szentelt Olasz Béla újmisést a kézdivásárhelyi Szentháromság plébániára nevezték ki segédlelkésznek, Farkas Alajost váltja, akinek új szolgálati helye Csíkszentlélek. A Brassói Szent Kereszt plébánia segédlelkésze, Ilyés Imre Sepsiszentgyörgyre kerül a Szent József plébániára, elődjét, Kovács Károly segédlelkészt pedig Csíkdánfalva plébánosává nevezte ki az érsek. Miklósvárról Nagykászonba kerül Fülöp László plébános. Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános Sepsiszentgyörgyre, a Szent József plébániára kerül.

Egy másik változás szintén a megyeszékhelyt érinti, Dávid Györgyből a gyergyói kerület főesperese lett, szolgálatát ezentúl Gyergyószentmiklóson, a Szent Miklós plébánia plébánosaként látja el. Helyébe az érsek Takó Istvánt, a kolozsvári Szent Péter plébánia plébánosát nevezte ki, Bartos Károly kézdisárfalvi plébános ezentúl Gyergyócsomafalván fog szolgálni, tisztségét a nyujtódi Boros Vilmos nyujtódi plébános tölti be. Kacsó Sándor lesz a kézdialmási plébánia kormányzója, újdonság, hogy ezentúl filiaként a kézdialmási plébániához tartozik Csomortán is (eddig Esztelnekhez tartozott – szerk.). Szintén újdonság, hogy Szabó Lajos, a sepsiszentgyörgyi Szent József plébánia plébánosa nyugdíjba vonult.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások