Felhívás!

Díjazott baróti szavaló diáklány

Díjazott baróti szavaló diáklány Cseperedő

A baróti Gaál Mózes Általános Iskolában a lelkes pedagógusi közösség munkájának, bátorításának köszönhetően egyre több diák vállalja a megmérettetést, ebben a tanévben is számtalan vetélkedőre neveztek be és értek el kitűnő eredményeket.

A sikeres diákok egyike Tokos Lilla Eszter nyolcadikos diák, aki már elemistaként is számos szavalóversenyen vett részt. Végzős gimnazistaként az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Katyika meg Matyika határon túli mesemondó és szavalóversenyen bizonyított, szavalatával első helyezést ért el.

– Lilla ötödikes kora óta jár Vidám Versek Versmondó Versenyre. Ötödikben, hatodikban megyei második lett, így eljutott az országos versenyre Szatmárnémetibe, ahol ötödikben különdíjas lett, hetedikben megyei első. Ez tavaly volt, sajnos az országos szint nem került megrendezésre. Idén az érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola Katyika meg Matyika határon túli mesemondó és szavalóversenyen első helyezést ért el – sorolja tanítványa sikereit Benedek Erika magyartanár.

A diáklány a 2020-as Vidám Versek Versmondó Versenyen elért megyei első helyezésre a legbüszkébb, mert abban az évben két évfolyamot is sikerült legyőznie. Mint mondta, tehetségét tanítónő édesanyja fedezte fel, a versek elvarázsolják, a versmondás pedig az önkifejezés egyfajta eszköze, lehetőség különböző érzelmek átélésére és átadására.

– Azért vállalom a megmérettetéseket, mert szeretek szavalni és versenyezni. A tapasztalatszerzés, tanulás mindig fontosak számomra, de elsősorban győzni megyek. Az újabb és újabb kihívások és a jobb teljesítmény elérése tart fogva ebben a csodálatos közegben. Az, hogy az utóbbi időben online szervezték a versenyeket, számomra nehézséget okozott, mert szeretek a közönség szemébe nézni, és látni a reakciójukat, mindez nem történik meg a képernyőn keresztül – magyarázta Lilla.

A felkészülés a kutakodással kezdődik, ha megtalálja a számára megfelelő verset, akkor lekezdődik az „ismerkedés”, a tanulás, majd a finomhangolás.

– A vidám hangulatú, mély gondolatokat rejtő költeményeket szeretem. Kedvenceim Lackfi és Varró Dániel versei. Úgy vélem, hogy egy versmondónak oda kell figyelnie arra, hogy tisztán és érthetően szavaljon, legyen nyugodt, és élje bele magát a versbe. A jó vers kiválasztása is nagyon fontos – emelte ki.

Lilla szeret szavalni, nem lámpalázas, az elért eredményei arra ösztönzik, hogy tovább haladjon azon az úton, amelyre még kisdiákként lépett.

– A díjak és az elismerések számomra pozitív visszajelzések, és megerősítenek abban, hogy amit szeretek és időt fektetek bele, abban jó is vagyok. Természetesen nem elég a tehetség a jó eredmény eléréséhez, a kitartás és a szorgalom is elengedhetetlen – tette hozzá.

Lilla szabadidejét olvasással és zenehallgatással tölti. Középiskolai tanulmányait a Baróti Szabó Dávid Líceumban szeretné folytatni. A nyarat pihenéssel, táborozással tölti, de a szüleivel is van néhány közös vakációs terve.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások