Felhívás!

Mozgalmas szilvanap Feldobolyban

Mozgalmas szilvanap Feldobolyban Kovászna megye

Negyedszerre is nekiveselkedett a Feldobolyi Kulturális és Közösségi Egyesület megszervezni a Feldobolyi Szilvanapot, hogy a helyi gasztronómiai hagyományokat népszerűsítse, erősítse és megtartsa. Szombaton mintegy 400 kiló szilvából rotyogott, sűrűsödött a lekvár, s ennek apropóján együtt mulatott a falu népe a hazalátogatókkal, vendégekkel.

Már előző nap egy tucatnyi feldobolyi asszony magvazta a szilvát, hogy másnap reggel az iskolakertben az előkészített üstökbe kerülhessen. Három csapat gyürkőzött neki az emberpróbáló feladatnak, a nagy melegben felváltva kavargatták a hagyományos recept, azaz minden egyéb hozzáadott ízesítő nélkül készült lekvárt, összesen mintegy nyolc órát. Már rég dolgoztak a vállalkozó szellemű emberek, mikor a lécfalvi Hársfa egyesület fúvószenekara ünnepre hívogatva körbejárta a falut.

Az ünnepségen tiszteletét tette és a megjelenteket köszöntötte Kanyó Antal, Nagyborosnyó község alpolgármestere, de Tamás Sándor megyetanácselnök is megérkezett, méghozzá vendéggel, Novák Csaba Zoltán Maros megyei szenátorral. Mire a lekvár besűrűsödött, már sorban álltak a jelenlévők, hogy magukkal hozott üvegükbe ajándékba kapjanak egy üveg feldobolyi szilvaízet.

Mindeközben a feldobolyi óvó néni és tanító néni által betanított műsort adtak elő a falubeli gyerekek, délután pedig többféle zenei stílusból is jóllakhatott a nézősereg, hiszen a színpadon fellépett a Betli Duó, az Insect együttes, a West Hotel és a Pince Band. Összesen mintegy hatszáz ember szórakozott a rendezvényen, mely a nagyborosnyói önkormányzat, a feldobolyi közbirtokosság, a megyei tanács és a Diószegi pékség támogatásának köszönhetően jöhetett létre.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.