Hirdetés
Hirdetés

Most még költséges lehet iskolába ingázni, de remélhetően nem sokáig

Most még költséges lehet iskolába ingázni, de remélhetően nem sokáig Kovászna megye

Mi lesz azokkal a diákokkal, akik olyan falvakban laknak, ahonnan nincs busz az iskolaközpontba? – tette fel a fogas kérdést szerkesztőségünknek egy szülő. A Kovászna megyei főtanfelügyelőhöz fordultunk a válaszért.

A legtöbb faluban még van elemi iskola, de onnan, ahol nincs, iskolabuszokkal oldják meg a kicsik iskolába szállítását, éppúgy, mint a gimnazistákét, hiszen felsőbb tagozat általában csak a községközpontokban van – tájékoztatott Kiss Imre háromszéki főtanfelügyelő. A buszokat azonban nem a tanfelügyelőség vagy az oktatási minisztérium, hanem a helyi önkormányzatok biztosítják.

Kovászna megyében jelenleg 78 iskolabusz van, közülük17 működésképtelen és a többi között is vannak több százezer kilométert futott, rossz állapotú járművek, amlyeket már szinte meg sem éri javítani, olyan magasak a javítási költségek. A minisztérium az Osrszágos Helyreállítási program ( PNRR) keretén belül azonban leszerződött a buszpark felújítására, Háromszéken pedig a megyei tanács összesíti és továbbítja az igényléseket. A héten várható, hogy a megyei önkormányzat átvesz 36 új elektromos iskolabuszt, amelyek között vannak kisebbek, 8+1 és nagyobbak, 16+1 férőhelyesek is. Ezek azokba a községekbe kerülnek, ahol a legnagyobb az igénybevétel és a buszok már nem bírják a kilométereket. A kicsi gyermekeket tehát ingyenesen és biztosan iskolába szállítják.

Hirdetés
Hirdetés

Ami a középiskolásokat illeti, akik közül sokkal többnek kell más helységben levő tanintézménybe utaznia, az ő helyzetükre most más kissé bizonytalan: az új tanügyi törvény szerint az ingázás ingyenes a diákoknak, az oktatási minisztérium pedig közvetlenül a buszok, vonatok működtetőinek közvetlenül téríti meg az ő utazási költségeiket. Azonban nem az első iskolai naptól, hiszen ennek az új procedúrának még nem jelent meg a módszertana, nem lehet tudni, hogy a tanfeügyelőségeken vagy a megyei tanácson keresztül történik ez, és általában véve is elég bonyolult eljárás – mondta Kiss Imre.

Címlapfotó: Kovászna Megye Tanácsa

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. szeptember 12., 7:32
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Az lányom is be utazó.egy kis faluba lakunk. Almagyba.ahonam be Rimaszombat a 1 .órra 30. Perc.az út oda is meg haza is .minden hónapba 59. Ér a busz.közlakedes alig van.2.3 órrakent jár a busz.sikat kel várni ha jönnek haza.nyaron meg csak .csak.de télen.a hidegben várakozni..nem valami jó. Él.megyen reggel.5.10 korr.delutan jonn haza 5 kor.mert iskolából.keson engedik el.nem éri el a 2.50. As buszt.ott vár.5. Ig. Úgy ki van fáradva hogy rosz rá nézni.jó lenne ha többször járna busz a Medves akarsz
    És a gyerekknek.olcsobb lenne a busz vagy ingyenes.kap 60. Ér .gyerek segejt. De az csak a buszra elég.hol van az ebéd. A ruha.es némi több pénz.sokba kerül a gyerekekk iskolaztatàsa de ez senkit nem érdekel.sajnos