Felhívás!

Módosítanák a törvényt

Módosítani kell a napszámos törvényt – mondja Miklós Zoltán. Az RMDSZ parlamenti képviselője szerint a jelenlegi változat a gyakorlatban „nagyon nehezen alkalmazható”, és diszkriminatív a társadalombiztosításhoz (CAS) való hozzájárulás kötelezettsége.

A képviselőház pénzügyi bizottságában sikerült elfogadtatni azt az RMDSZ-javaslatot, hogy ne csak elektronikusan, hanem papír alapú regiszterben is nyilván lehessen tartani az idénymunkásokat – osztotta meg lapunkkal a szakbizottságban dolgozó Miklós.

– A napszámosoknak leginkább a mezőgazdaságban adnak munkát, és nagyon sok esetben egyszerűen képtelenek jogkövető magatartást tanúsítani, mert nincs laptop, mert nincs internet, mert az egész módszer nehézkes – állítja a képviselő.

A másik sürgősen orvosolandó problémát abban látja, hogy a napszámost arra kötelezik, járuljon hozzá a nyugdíjalaphoz, miközben korlátozzák a munkavállalási idejét (egy esztendőben legtöbb 120 napot, mezőgazdaságban legtöbb 180 napot dolgozhat – szerk. megj.).

– Ez azt jelenti, hogy alapesetben három év alatt tud befizetni egy évnyi hozzájárulást. Márpedig ahhoz, hogy nyugdíjra egyáltalán jogosult legyen valaki, legkevesebb 15 évig kell hozzájárulást fizessen. Ezt tovább számolva oda jutunk, hogy egy személynek legalább 45 évig kell napszámban dolgoznia ahhoz, hogy kiteljen a minimális befizetési időszak, ami – lássuk be – nem életszerű. Jelenleg pedig úgy állunk, hogy kötelezzük, hogy befizessen a társadalombiztosítási alapban úgy, hogy biztosra tudjuk, hogy egyetlen lej nyugdíjat sem fog kapni – magyarázza a képviselő.

Meglátása szerint a CAS kötelezővé tétele azért is „furcsa”, mert az egészségbiztosítás (CASS) befizetése opcionális.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások