Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mit kell tudni a biogazdálkodásról?

Mit kell tudni a biogazdálkodásról? Kovászna megye

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete rendkívül fontosnak tartja, hogy megfelelőképpen tájékoztassa az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos kérdésekről a gazdatársadalmat, falugazdászai révén is eligazítást nyújt az érdeklődőknek a biogazdálkodásra való átállással kapcsolatban.

A tanúsítási rendszerbe való bejelentkezés során a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete falugazdászainak segítségével a gazda kiválasztja a Romániában működő 13 tanúsító szervezet közül az általa preferált céget, felveszi vele a kapcsolatot, és a kapott bejelentkező csomagot (adatlapok, nyilatkozatok, együttműködési megállapodás) visszaküldi a tanúsító szervezetnek, amely nyilvántartásba vétel után kézbesíti az igénylőnek az aláírt szerződést. Ennek egy másolatát egy újabb iratcsomóval együtt regisztrálni kell a Megyei Vidékfejlesztési és Mezőgazdasági Igazgatóságnál, ezzel indulhat a biogazdálkodásra való átállás. Az igazgatóság által kiállított igazolással a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnél (APIA) a kompenzációs kifizetések M11-es biogazdálkodás-csomagját lehet igényelni, a támogatás értéke a terület típusának függvénye. (Például az átállási időszakban szántóföldi kultúrákra, beleértve a takarmánynövényeket is 293 euró/ha/év, zöldségesre 500, gyümölcsösre 620 stb.)

Hirdetés
Hirdetés

A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a PAHRU-val (Pro Agricultura Hargitae Universitas Alapítvány) közösen szervezett tanfolyam során hangsúlyt fektet a környezettudatos, ökológiai szemléletű gazdálkodásra. A résztvevők elsajátíthatják a szakszerű biogazdálkodás elméleti alapjait, majd a tanultakat gyakorlatba ültetve a gazdák tapasztalati tudásra tehetnek szert. A képzés során a biogazdálkodásra kiírt pályázati lehetőségekkel és a biotermékek értékesítési módszereivel is foglalkoznak. A tanfolyammal kapcsolatos további részletek a 0756.726.302-es telefonszámon vagy az office@szekelygazda.ro e-mail-címen igényelhetők. 

Fontosabb határidők

Május 15.: ökológiai gazdálkodásra történő áttérés bejelentkezési határideje a Megyei Vidékfejlesztési és Mezőgazdasági Igazgatósághoz és annak bejelentése a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA), abban az esetben, ha igénybe szeretné venni a biogazdálkodást érintő M11-es csomagot.

Október 10.: M11 kötelezettségvállalás ismereteinek elsajátítását igazoló okirat benyújtásának határideje (a mezőgazdasági igazgatóság rendszeresen szervez ilyen tanfolyamokat).

Október 15.: a tanúsító szervezet által kiállított ökológiai megfelelőségi tanúsítvány leadásának határideje az APIA-hoz.

November 15.: az ökológiai gazdálkodásra való átállás regisztrációs határideje a Megyei Vidékfejlesztési és Mezőgazdasági Igazgatóságnál abban az esetben, ha először jelentkezik, és eddig nem kért támogatást az M11-es intézkedésben.

Fotó: depositphotos.com

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. április 1., 17:00
    ÉRTÉKELÉS: 12

    A biogazdalkodasrol tudni kell , hogy egy nagy humbug a jelenlegi korulmenyek kozt. Ha megis sikerul teljesen vegyszermentesen zoldseget termeszteni , az nem ugy fog kinezni mint a kepen tehat eladhatatlan lesz mert nem piacos. Ennyi!