Hirdetés
Hirdetés

Mindenki nagyon akarja

Mindenki nagyon akarja Kovászna megye

Bár a szokásos október eleji kezdés nem fog sikerülni, de október közepétől a Diakónia Alapítvány is be szeretné indítani a meleg ebéddel is járó délutáni oktatási programot. Mint azt Torma Vera, a Diakónia család- és gyermekjóléti szolgálatának vezetője lapunknak elmondta, minden önkormányzat és minden iskolaigazgató nagyon pozitívan állt a szervezéshez, noha jelen körülmények között ez a tavalyihoz képest többszörös gondot jelent.

Két hete egyeztetésre ültek össze a meleg ebédet évek óta finanszírozó Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezetének (HEKS), valamint az ortodox egyház segélyszervezetének (a Filantropia Fehér megyében volt partnere a Diakóniának és a HEKS-nek) a küldöttei és a Kovászna megyei tanfelügyelőség képviseletében, Bokor Attila, hogy a lehetséges forgatókönyveket átbeszéljék.

A tanfelügyelőség támogatja az étkeztetést és a hátrányos helyzetű közösségekben működtetett délutáni oktatási programot, de a törvény előírta feltételek teljesítését megköveteli: ezek szerint az étkeztetést csak catering céggel lehet megoldani egyszer használatos eszközökkel, nem lehet különböző osztályokból származó gyerekeket egy csoportba tömöríteni, egy csoport létszáma pedig nem haladhatja meg a 15 főt (legalábbis az iskolán belül). Ez nehezítő körülmény, hiszen van, ahol csak 3–4 gyermek kerül ki egy osztályból, de minden ilyen kiscsoport mellé nem szerződtethet külön tanítónőt az alapítvány. Az ő fizetésüket felerészben a HEKS támogatásából, felerészben a szülők hozzájárulásából kellene biztosítani, de mivel az utóbbi sokszor nem teljesen fedi a szükségleteket, ehhez mindig több cég támogatása is szükséges.
A költségeket megosztva vállalják a működtetők, a HEKS 25%-ot, az önkormányzatok 50-et, a szülők szintén 25%-ot adnak, de mint említettük, az alapítványnak sokat kell kilincselni, hogy az amúgy is minimális fizetésért dolgozó délutános oktatóknak meglegyen a javadalmazása.

Hirdetés
Hirdetés

Ilyenformán minden valószínűség szerint azokon a településeken, ahol eddig is működött a délutáni oktatás, idén is beindul: Sepsiszentgyörgyön a Gödri Ferenc Általános Iskola teremgondok miatt nem tudja ezt bevállalni, de a Nicolae Colan-, az Ady Endre-iskolákban folytatják az after school programot. Csernátonban a gyülekezeti házban fogják a csoportokat kialakítani, Árkoson plusz személyzettel, önkéntes pedagógusokkal is megcsinálják, Kovásznán még keresik a megoldást (ott is vegyes csoportok voltak), továbbá Zabolán, Kézdiszentkereszten, Oroszfaluban, Kőröspatakon. Tavaly Mikóújfalu is partnertelepülés volt, idén azonban – mint Málnáson is – már a román kormányprogram finanszírozza a délutáni oktatást a községben.

S hogy mi lesz, ha esetleg két hétre valahol felfüggesztik az oktatást? Ez nyilván a szülőknek jelent elsősorban nehézséget, a catering cégek a sok hónapi vegetálás után ennyitől már nem ijednek meg – vélekedett Torma Vera. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük