Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Mindenki EP-képviselő akar lenni

Mindenki EP-képviselő akar lenni Kovászna megye

Mindenki elküldené saját jelöltjét az Európai Parlamentbe: hét végén a Magyar Polgári Párt (MPP) és az RMDSZ ifjúsági szervezete, a MIÉRT is befutó helyet kért az RMDSZ választási listáján. A probléma az, hogy emberi számítás szerint itt mindösszesen két ilyen hely van, isteni csoda esetén három, így – akár a viccben – járni (lehet, hogy) jár, de nem jut.

Hirdetés
Hirdetés

Az MPP hétvégi, székelyudvarhelyi választmányi ülésén döntött úgy, hogy befutó helyet kér jelöltjének az RMDSZ európai parlamenti jelöltlistáján. A testület új elnököt választott Pethő István személyében, aki a pártot Kovászna megye tanácsában is képviseli, korábban Sepsiszentgyörgy alpolgármestere volt.

Az új tisztségviselő azt mondja: az MPP-nek „hosszú távú együttműködési szerződése van” az RMDSZ-szel, és ennek nevében kérik a helyet a listán.

Ez az európai parlamenti választás „más, mint a többi”, amelyeknek kevésbé sikerült az emberek érdeklődését felkelteni, hiszen itt most, elsősorban a migráció miatt „helyzet van”.

– Mi is szeretnénk elmondani a véleményünket ezzel a témával kapcsolatosan, hiszen ez igenis foglalkoztatja az embereket. Azt látjuk, hogy egyre mélyebb a törésvonal a két tábor között, amely nem is annyira a pártok körvonala mentén alakult ki, hanem inkább az egyes képviselők hozzáállásától függ. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy olyan emberek kerüljenek helyzetbe, akik a miénkhez hasonló értékrendet képviselnek – mondta el megkeresésünkre Pethő István.

Az MPP-nek konkrét jelöltje is van: Márton Zsuzsanna, a Szatmár megyei Egri község polgármestere. Felvetésünkre, hogy mi történik, ha az RMDSZ nem tesz eleget kérésüknek, Pethő azt mondta, erről „még nem született döntés”.

– Én bízom abban, hogy kérésünk meghallgatásra talál, ha mégsem, akkor további lehetőségek állnak rendelkezésre – mondta a választmányi elnök, aki ezek közé sorolta, hogy önállóan vagy „egy más párttal szövetségben” indulnak a választásokon. Véleménye szerint független jelöltet támogatni vagy nem indulni „nem volna komoly párthoz méltó magatartás”.

Azt mondja, „konkrét határidőhöz nem kötötték a tárgyalásokat”, de nyilvánvaló, hogy „nem lehet megvárni a lista leadásának határidejét”.

Ugyancsak hétvégén az RMDSZ ifjúsági szervezetének számító Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) is úgy döntött, befutó helyet kér az RMDSZ EP-jelöltlistáján. A jelöltjük nekik is meg van Oltean Csongor, a szervezet sepsiszentgyörgyi elnöke személyében.

– A fiatalok bizonyítottak már helyi és megyei önkormányzatokban, helytálltak a bukaresti döntéshozatalban is – érvel Oltean, egyben kiemelve: megtisztelő ez a jelölés, „de nem egyszemélyes munkára vállalkozik” sem a kampányban, sem az Európai Parlamentben.

A MIÉRT-nek 18 területi és több mint 300 tagszervezete van. Az RMDSZ február végén, a kolozsvári tisztújító kongresszus után véglegesíti az európai parlamenti jelöltlistáját, jelentkezni február elsejéig lehet. Az európai parlamenti választásokra május 26-án kerül sor.

 

 

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. január 16., 14:00
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Orszag szinten mindenben Bukaresttol fuggunk , most meg az RMDSZ az atyaisten???Nelkule semmi sem tortenhet? Pedig nagyobb lenne a siker eselye!!!

 • User
  Dátum: 2019. január 17., 10:02
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szàjatokba koncot vetettek…. Veszekedtek a helyekèrt… szegyèntelennek .inkàbb azon kellene gondolkozatok hogy hogyan nyerjetek visza az emberek hitet mert eddig csak dumaltatok vagy 4 duma 4 munka programal dolgoztok.. de persze a 4000 euros Ep kepviseloi fizu az kell. Ti meg az a hazug rmdsz talaljatok màn ki valami jobb hazugsagot annàl hogy szeretnetek ha halatnak az emberek a hangjukat… haha Cselekedjetek inkább a tetek magukert beszelnek …mert edig csak az villagos mindenki szamara hogy agatni vallok vagytok