Hirdetés
Hirdetés

Minden program sínen van

Minden program sínen van Kovászna megye

Minden tevékenység a maga medrében megy tovább, de a sepsiszentgyörgyi Irisz Ház munkaközösségére több feladat és nagyobb felelősség nehezedik, mióta a Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élőkkel foglalkozó, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának, ugyanakkor az Írisz Háznak az igazgatója, Makkai Péter lelkipásztor február elején a munkaügyi és szociális védelmi minisztérium államtitkára lett. Szerepét Olcsvári Tünde vette át, aki eddig intézményvezetőként és pszichológusként tevékenykedett a sérülteket foglalkoztató egységben, a változásokról vele beszélgettünk.

Mint Olcsvári Tünde elmondta, eddig Makkai Péter lelkész volt az a személy, aki belülről is ismerte, de kívülről is átlátta az intézmény működését, a programokat és a közösséget, és azonnal közbelépett, ha valahol pillanatra is bizonytalanságot látott. Azonban alapításától fogva ő jelentette az anyagi biztonságot is az Írisz Háznak, mert megteremtette azokat az erőforrásokat, amelyek az intézmény felépítéséhez és fenntartásához folyamatosan szükségeltettek. Hiánya most tehát a kis és nagy ügyekben egyaránt érezhető, hiszen atyai gondoskodása például arra is kiterjedt, hogy vasárnap este kicsit felemelte a fűtés hőfokát, hogy a hétfői kezdésre meleg legyen.

Hirdetés
Hirdetés

– Ezt az atyai gondoskodást most pótolnunk kell – mondta Olcsvári Tünde. – Azonban biztos vagyok benne, hogy a posztjára jobb ember nem is kerülhetett volna, mint ő, hiszen már megtapasztalhattuk, hogy a civil szervezetek létfontosságú tevékenységét hányszor és hogyan gátolják a törvények vagy az erőforrások hiánya, remélem, lesz módja ezen változtatni.

Az Írisz Házban tehát zavartalanul folynak most is a fiatal fogyatékkal élők számára szervezett tevékenységek. Jelenleg összesen 54-en tartoznak az intézményhez, ideszámítva a szentgyörgyi Írisz Shopot és a kovásznai egységet. Aki támogatná a sérült fiatalok közösségét, az már most vásárolhat tavaszra, nőnapra azokból a nagyon szép asztaldíszekből, amelyeket eladásra készítenek.
– Szerencsére cégek is vásárolnak, van érdeklődés, rendelésre maszkokat is varrunk, ha nagyobb mennyiséget kérnek – mondta az igazgatónő. Ugyanakkor a zenei tehetségek gondozása is folyik az United by Music Alapítvány programjának keretén belül. A megváltozott munkaképességűek, sérültek számára alapított Ergon Munkaközvetítő Iroda is hatékonyan dolgozik, folyamatosan jelentkeznek új munkavállalók, és a cégek is nyitottak, többel is folyik tárgyalás a munkaképes fogyatékkal élők elhelyezése érdekében.

Közel egy hónapja kiscsoportos szakmai nevelési programot indítottak az Írisz Házban azoknak, akik még nem dolgoztak, hogy a munkára a lehető legjobban felkészíthessék, kézügyességükben, önbecsülésükben, közösségi magaviseletükben, konfliktuskezelésükben fejlesszék őket.

– Egymás között könnyebben megnyílnak, rálátnak a gyenge pontjaikra, és így megnyílik az út ahhoz is, hogy azokat megerősítsék – magyarázta Olcsvári Tünde, az Írisz Ház megbízott igazgatója. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások