Felhívás!

Minden maradt a régiben

Minden maradt a régiben Kovászna megye

Az utóbbi időben béke és nyugalom van a juhászok és a vadászok között kialakult konfliktusban, bár az egész inkább amolyan vihar előtti csendre hasonlít. A nézeteltérés abban gyökerezik, hogy a juhászok egy része rendszeresen feleteti nyájával azt az eledelt, amit a vadászok kihordanak az erdőbe azért, hogy a vaddisznóknak legyen, amit enniük, és ne jöjjenek le a földekre.
A juhászok azért vannak „kényelmes helyzetben”, mert a helyi önkormányzatok semmit sem tehetnek ellenük. Megbírságolni őket csak a rendőrség tudná, amelynek kisebb baja is nagyobb annál, hogy mi történik a hegy tetején az erdőben, illetve az erdővédelmi őrség, ám ilyen legközelebb Brassóban van.
Miután azonban Dálnok és Albis között többször tetten értek egy juhászt az erdőben, hogy nyájával eteti fel a vaddisznóknak kihordott eledelt, a Székely Hírmondó a brassói erdővédelmi őrséghez fordult. Nagy Dániel, az őrség brassói kirendeltségének igazgató-helyettese a bodoki vadásztársaságtól származó fotókkal illusztrált megkeresésünkre (amelyet utólag megerősített a társaság hivatalos beadványa is) azonnali kivizsgálást ígért.
Az „azonnalit” talán kissé lazán értelmezték, de június 15-én a kézdivásárhelyi erdészet képviselőivel együtt ellenőrzésbe kezdtek. Nagy Dániel telefonon jelentkezett, egyéb okokra hivatkozva elnézést kért a késésért, és megismételte: az esetet kivizsgálják, és annak rendje és módja szerint írásos választ küldenek arról, hogy mire jutottak.
Azóta eltelt még egy hónap. Az ilyenre mondják, hogy se hang, se kép (se levél).
Fodor István megerősítette: tényleg „itt voltak egy fél napot”, maguk is meggyőződtek arról, hogy a juhásszal „nem lehet bírni”, a megengedettnél sokkal több kutyával jár, rendszeresen az erdőbe tereli a nyájat (ezt szigorúan tiltja a törvény – szerk.), volt példa arra is, hogy megtámadta az erdészt.
A bodoki polgármesternek nincs tudomása arról, hogy az erdészeti felügyelőségtől azóta „valaki is errefele járt volna”, nem kapott semmilyen értesítést, hogy az eljárást lezárták volna.
– Az egyedüli pozitív fejlemény az, hogy a médiában is bemutatott botrány miatt a csernátoni juhász most már nem meri beterelni a nyájat az erdőbe, tehát félig-meddig megoldódott a probléma, ha ugyan ezt megoldásnak lehet nevezni – mondja Fodor.

A polgármester szerint „áldott nagy szerencse”, hogy éppen bejelentkezett egy ellenőrző csoport a minisztériumból, amely most kilónként elszámoltatja az erdészeket, hogy hova, mennyi takarmányt hordtak ki. Hogy az egésznek semmi eredménye nincs, hogy a vaddisznók éhen maradnak, és tönkreteszik a gazdák földjeit, az nem érdekel senkit, fontos, hogy a papírok rendben legyenek – „így megyen ez az ország”, magyarázza Fodor István.
Az erdővédelmi felügyelőségtől hivatalos választ nem kaptunk, telefonon nem tudjuk elérni az illetékeseket. Egyelőre tehát tűzszünet van a csatatéren, de a háborúnak aligha van vége. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.